Nagy segítség a mockup a nyomdai anyagok tervezésében is

Amikor nyomtatott anyagok készítésére kerül a sor, sokan állnak tanácstalanul a kihívás előtt, hogy miként is fogjanak hozzá a tervezéshez. Ilyen esetekben hathatós segítséget nyújthat néhány okos mockup, melyekkel nem csak egyszerűen lehet dolgozni, de arról is képet adnak, hogy miként érdemes összeállítani ezeket a kiadványokat.

De mi is valójában a mockup és hogyan kell használni? Ehhez szeretnénk néhány tanácsot adni, amelyekkel hatékonyabbá válhat majd a közös munka és a nyomtatásra váró reklámhordozók megtervezése nem lesz többé rémálom.

Tehát hogyan kell alkalmazni a mockupot?

A fogalom olyan grafikai sablonokat takar, amelyek segítségével könnyedén létrehozhatja termékeit vagy látványterveit. A mintákat általában PSD formátumban készítik el, így a használatukhoz képszerkesztő program szükségeltetik. Mockupok elérhetőek a legváltozatosabb felhasználásokra, mint például névjegykártyákra, szórólapokra, borítókra, de más, nem nyomdai termékekre is.

A legkézenfekvőbb megoldás a tervezéshez a Photoshop, mivel ez a program könnyedén kezeli ezeket a fájlokat, valamint rétegeket is kezel. Ezek a rétegek lehetővé teszik, hogy a különböző elemeket szabadon lehessen mozgatni, de akár el is lehet őket tüntetni egyetlen mozdulattal. Ennek köszönhetően, bár a sablon egy kész termék, egyszerűen testre szabható.

További nagy előnye a programnak, hogy nem csak az egyszerű, 2D-s grafikákat készítheti el vele, de akár 3D-s terveket is összeállíthat, mint például dobozok, vagy különleges csomagolások esetén. A szoftver képes megjeleníteni térben a modellt, így láthatóvá válik, hogy bizonyos elemek hogyan fognak elhelyezkedni később a valós terméken.

A mockupok használata azért is olyan nagyszerű, mert jelentősen felgyorsítja a tervezés folyamatát. Ahelyett, hogy méretek böngészésével, a megfelelő beállítások kikísérletezésével és a különböző elemek elhelyezésével bajlódna, a sablonnal ezek már készen állnak a használatra, mindössze a saját logót és szöveget kell benne elhelyezni, esetleg igény szerint még lehet szépíteni is rajta.

Ezekből a kész anyagokból az interneten ingyenes és fizetős darabokat is találhat nagy mennyiségben. Azok a darabok, amelyekért fizetni kell, általában professzionálisabb megjelenést biztosítanak és szinte kész munkát adnak a felhasználó kezébe. Ha azonban nem költene erre, az ingyenes változatok között is megkapó és izgalmas megoldásokra lelhet egy kis energiabefektetéssel.

Sablonokkal dolgozni több szempontból is kifizetődő

Habár igen sok cég rendelkezik mostanra saját grafikussal, de amennyiben erre a mindennapi feladatok során nincs szükség, nem olyan meglepő, ha nem akad ilyen kolléga. Ebben az esetben komoly dilemma szokott lenni, hogy miként fognak elkészülni majd a nyomdakész tervek.

A grafikus szoftverek használatát és a szakma mesterfogásait megtanulni időigényes feladat, szakembert fogadni néhány munkára azonban meglehetősen költséges vállalkozás lehet. Az előre elkészített minták viszont éppen arra kínálnak megoldást, hogy erre ne legyen szükség. Ehelyett házon belül, rövid idő alatt elkészíthetőek a reklámanyagok.

A fentieken túl egy további nagy előnye is lehet annak, hogyha mockupokat alkalmaz a munkája során. Erről meglehetősen ritkán esik szó, ám cseppet sem elhanyagolható. Az interneten fellelhető lelkes grafikusok ugyanis rengeteg változatos tervet tesznek elérhetővé a legkülönbözőbb termékekhez, melyeket böngészve akár új ötletekre is bukkanhat, amelyeket a későbbiekben hatékonyan alkalmazhat marketingjében.

Mindezekből látható, hogy saját reklámanyagainak önálló tervezése nem is olyan nagy ördöngösség. Az így megspórolt időt és pénzt a vállalkozás más területeire is fordíthatja, a nyomdába pedig olyan anyagok kerülhetnek, amivel igazán jó dolgozni.

Amennyiben szeretné elkészíteni saját nyomtatott reklámanyagait és profikra bízná a nyomtatást, lent kérhet árajánlatot. Árajánlatkéréshez itt találhat részletes útmutatót, melynek segítségével könnyedén sínre kerülhet a együttműködés.

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

Nagyon köszönöm a gyors és szép munkát! Az ár/minőség arány messze a legkedvezőbb! Legközelebb is Velük dolgoztatok majd! Bitó Emil

Kedves Csaba! Nagyon köszönjük a körültekintő segítséget, amit nyújtotta a szórólap elkészítéséhez, ami ovis táborunkra hívta fel a figyelmet. A nyomdai munka a szervezés és az emberi oldal, amivel a megrendelőként találkozhattunk, példaértékű, minden cég számára. Nem kérdés, hogy kit választunk a jövőben! További sok sikert kívánunk! Pege Zsóka Pingvin Nemzetközi Óvoda

További olvasnivalók

Gyorsrendelés

…mert az idő pénz! Ezen az oldalon lehetősége van megrendelni a leggyakoribb, legegyszerűbb nyomdai kiadványokat. Olyan paraméterű kiadványok kerülnek ide,

Tovább olvasom »

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik: