2015. január 1-től jelentősen változott a termékdíj törvény. A reklámhordozó papírok esetében ez a termékdíj jelentősen emelkedett. Értéke nettó 85,- Ft/kg.

Új termékkörként bevezetésre kerültek az irodai papírok 19,- Ft+ÁFA/kg díjjal.

A törvény értelmében a nyomdának nincs mérlegelési lehetősége, hanem minden olyan termékre termékdíjat kell felszámoljon, ami a törvényben leírtak szerint reklámhordozónak minősül.

Az árajánlataink általában termékdíj nélküli nettó egységárakat tartalmaznak. Az ajánlatban szerepel a súly is, ami alapján ki tudja számolni a termékdíj mértékét, amennyiben a kiadvány termékdíjas termék lenne.

Lássuk, hogy mi minősül termékdíj köteles reklámhordozó papírnak!

A 2011. évi LXXXV. Törvény 2. §. 26 pontja segít eligazodni, hogy mely nyomdai termékek környezetvédelmi termékdíjkötelesek és melyek nem.

26. reklámhordozó papír: a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényben meghatározott gazdasági reklámot tartalmazó, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által meghatározott sajtótermékek közül az időszaki lap egyes lapszámai, a röplap és az egyéb szöveges kiadvány, a grafikát, rajzot vagy fotót tartalmazó kiadvány – beleértve azt is, ha mindezek más, nem termékdíjköteles kiadvány külön mellékletét képezik -, továbbá a térkép.

Nem tartozik a reklámhordozó papír fogalmába:

  • a) a kiadványonként, annak teljes nyomtatott felületére vetítve legalább 50%-ában nem gazdasági reklám terjesztésére szolgáló kiadvány, időszaki lap,
  • b) a közhasznú szervezet, állami, önkormányzati szerv által, alapfeladata körében kiadott kiadvány, időszaki lap,
  • c) a könyv, tankönyv;

Számolja ki a Termékdíj-kalkulátorunkkal, hogy mennyi a termékdíj az Ön kiadványára:

Van kérdése?

Kérdezzen a lenti hozzászólási lehetőségnél jobbra lent a chat ablakban! Ha nem biztos abban, hogy az Ön kiadványa után meg kell-e fizetni valamiféle termékdíjat (reklámhordozó, irodai papír, csomagolás), akkor kérdezzen a szakértőnktől.

Rövid időn belül megválaszoljuk a kérdését!