A nyomdai árajánlatkérés nem ördöngösség

Mutatjuk, mikre figyeljen

Ahhoz, hogy okosan kérjen árajánlatot egy olyan nyomdai anyagra, amelyre szüksége van a vállalkozásának, tisztában kell lennie az alapokkal. Összefoglaltuk a legfontosabbakat, amelyek alapján zökkenőmentes lesz az ön számára a nyomdai árajánlatkérés, és eredményeként olyat ajánlatot kap, amilyet elképzelt.

Ami a papírméreteket illeti

Bármit is rendel egy nyomdától, tudnia kell, hogy mennyi az annyi, azaz milyen méretű végterméket szeretne. A legelterjedtebb papírméretekről ITT írtunk.

Természetesen a nyomdák általában igazodnak a megrendelőhöz akkor is, ha ezektől eltérő méretekben gondolkodik, de az eltérő méretek nem gazdaságosak, nagy hulladék keletkezik, aminek a költségét áthárítjuk. Vagyis azt a papírt is ki kell fizetni, ami a nem megfelelő méretválasztás miatt a kukában landol.

Nagy formátumú nyomtatásra van szüksége?

Ha vinyl, dekoráció, autó dekor vagy nagyobb papírplakát nyomtatásával bízza meg a nyomdát, akkor tudnia kell, hogy ott más méretek az elterjedtek, hiszen itt tekercsben és szélességben mérnek.

Nyugodtan adja meg minden esetben azt a méretet, amit elképzelt a kiadványának. Ha valami nagyon gazdaságtalan lenne, akkor azt már az ajánlatkérés után jelezzük Önnek.

Milyen vastagságú, milyen tömegű legyen a papír?

Igen, ezzel is törődnünk kell. A papír tömegét alapvetően gramm per négyzetméterben adják meg (g/m²). Egy lap normál A4-es fénymásolópapír tömege például 5 g. Egy átlagos névjegy 300-350 g/m², egy szórólap 100-150 g/m², egy jegyzettömb 80 g/m² lehet.

A papír tömege már csak azért is fontos, mert nagy tételes megrendelésnél az ár kalkulálásában minden gramm sokkal hatványozottabban számít, mint egy kisebb tételnél.

A papír vastagság alapján lehet papír, karton, és lemez.

Számoljuk meg az oldalakat!

A terjedelem (oldalszám) mindig páros szám. A nyomdai íven mérettől függően 4-8-16 oldal van. Ebből következik, hogy a több oldalas fűzött vagy ragasztott kiadványok oldalszámának oszthatónak kell lennie néggyel.

Színezzünk!

A nyomdai kivitelezés során a leggyakrabban a CYMK színteret használjuk.

Lássuk, hogy hogyan jelentkezik ez az ajánlatban:

 • Egyszínű kiadvány: 1+1 szín, a lap mindkét oldalára nyomtatva (ha nincs külön feltűntetve, akkor ez a fekete)
 • Full color: 4+4 szín, a lap mindkét oldalára nyomva, a CMYK nyomdai alapszínekkel
 • Egyik oldal színes, a másik fekete: 4+1 szín
 • A könyvborítónál például cselesebb lehet a dolog, ha ott a belső oldal üres fehér, így 4+0 színről beszélünk

Vegyünk szemügyre néhány papírfajtát

 • ofszet papír (pl. fénymásolópapír, napilapok oldalai, reklámújságok, könyvek lapjai). – Mentes a felületkezeléstől.
 • műnyomó papír – A papír fényes vagy matt felületkezelést kap. Ha az olvashatóság a lényeg, válassza a lámpafényben is jól látható matt papírt. A fényesen élénkebbek a színek.
 • kreatív papír – jellemzően prémium névjegyek, meghívók, levélpapírok papírja
 • mártott papír – Ez is és a kreatív papír is az egyedi névjegykártyáknál népszerű, mivel kiemeli a névjegyeket a tömegből.

A fűzött vagy ragasztott kiadványok borítója általában más papírból van, mint a többi oldal. Nem véletlenül, hiszen ez adja el a kiadványt, és védi a beltartalmát. Ezért vastagabbnak, minőségibbnek kell lennie. A védelmet és a prémium hatást emeli, ha kér rá fóliázást, esetleg formalakkozást, UV lakkozást, 3D felületkezelést, esetleg prégelést.

Ha a fenti szempontok alapján megvan, hogy mit szeretne, akkor már csak azt kell eldöntenünk, hogy ofszet, avagy digitális nyomda a megfelelő Önnek. Nálunk ebben nem Ön dönt, hanem mi: a kiadvány paraméterei alapján a kedvezőbb kivitelezési módot fogjuk kiválasztani, és annak alapján készítjük el az ajánlatát.

A döntés során a kulcs a mennyiség, hiszen a minőség már mindkét technológiánál tökéletes.

Kötészet

Itt most ne csak a kiadványa összefogására gondoljon, hiszen a hajtogatást is ebben a munkafolyamatban hajtják végre.

 • irkatűzés – 2db drótkapoccsal, vagy omega-kapoccsal (a formájáról kapta ezt a nevet: Ω; gyűrűs mappába lefűzhető kiadványt tűzünk így) átütéssel történik. Tartós, jó kötést eredményez. Az irkatűzés a vékonyabb papírfajtáknál, és kevés oldalszámnál előnyös, hogy rendesen össze lehessen őket hajtani.
 • ragasztókötés – 50-60 oldal felett már erre gondoljon.
  A ragasztókötés fajtái:
  • A sima ragasztókötést maximum 100-200 oldalig, 4-5 mm-ig szokták ajánlani.
  • A PUR ragasztókötést poliuretánnal oldják meg. Ha erős, és igényes megjelenést szeretne, ezt válassza.
  • Cérnafűzést ragasztással akkor alkalmaznak, ha a papírok merevek, vagy ha jó alternatívát keresünk a tartósságra. A PUR-ragasztás helyett jó választás lehet.
 • A kemény táblás kötés cérnafűzéssel főleg a vastag, 300 oldal feletti könyvek megoldása.
 • spirálozás – A normál és dupla spirálozást naptáraknál és jegyzettömböknél a leggyakoribb, de van több fajtája is.

Jó, ha tudja:

a kötészeti folyamatok időtartama ugyan változó, de általában 2-3 naptól 2-3 hétig is terjedhet, ezért időben adja le a megrendelését.

 • Hajtásból is többféle (sima, Z, leporello, göngyölt, kereszt, stb.) van. Kérje ki a nyomda tanácsát, hogy mit ajánl, melyik a legelőnyösebb a kiadványa számára.
 • Stancolás – A stancolás kivágást jelent, és mappák, dobozok, névjegyek esetében használjuk. Alaposan gondolja át a formát, hiszen a kivágószerszám készítése nem olcsó. A tervezését érdemes szakemberre bízni.

Most, hogy már ismeri az alapfogalmat, sokkal könnyebben fog tudni árajánlatot kérni.

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

Pontos precíz munka, nagyon jó áron. A legtöbb nyomdánál ez lehetetlennek tűnik, de nekik sikerült. Csak ajánlani tudom. Százért100 Üzletlánc

A kapcsolattartástól kezdve a gyors kommunikáción át a kész termék professzionális kivitelezéséig tökéletesen meg vagyunk elégedve, másoknak is bátran tudjuk ajánlani. Manapság ritka az ilyen vállalkozás, aki maximális rugalmassággal mindent megtesz, hogy ügyfele elégedett legyen. Csak egy dolgot bánunk, hogy nem előbb leltünk rá Önökre. Kovács Tímea

További olvasnivalók

Plakátsuli

A plakát kitűnő reklámeszköz. Plakátnyomtatáson akkor gondolkodjon el, ha a rajta szereplő eseménynek, hírnek van ideje hatni. Azaz hetek, hónapok

Tovább olvasom »

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik: