A nyomdai árajánlatkérés nem ördöngösség

Mutatjuk, mikre figyeljen

Ahhoz, hogy okosan kérjen árajánlatot egy olyan nyomdai anyagra, amelyre szüksége van a vállalkozásának, tisztában kell lennie az alapokkal. Összefoglaltuk a legfontosabbakat, amelyek alapján zökkenőmentes lesz az ön számára a nyomdai árajánlatkérés, és eredményeként olyat ajánlatot kap, amilyet elképzelt.

Ami a papírméreteket illeti

Bármit is rendel egy nyomdától, tudnia kell, hogy mennyi az annyi, azaz milyen méretű végterméket szeretne. A legelterjedtebb papírméretekről ITT írtunk.

Természetesen a nyomdák általában igazodnak a megrendelőhöz akkor is, ha ezektől eltérő méretekben gondolkodik, de az eltérő méretek nem gazdaságosak, nagy hulladék keletkezik, aminek a költségét áthárítjuk. Vagyis azt a papírt is ki kell fizetni, ami a nem megfelelő méretválasztás miatt a kukában landol.

Nagy formátumú nyomtatásra van szüksége?

Ha vinyl, dekoráció, autó dekor vagy nagyobb papírplakát nyomtatásával bízza meg a nyomdát, akkor tudnia kell, hogy ott más méretek az elterjedtek, hiszen itt tekercsben és szélességben mérnek.

Nyugodtan adja meg minden esetben azt a méretet, amit elképzelt a kiadványának. Ha valami nagyon gazdaságtalan lenne, akkor azt már az ajánlatkérés után jelezzük Önnek.

Milyen vastagságú, milyen tömegű legyen a papír?

Igen, ezzel is törődnünk kell. A papír tömegét alapvetően gramm per négyzetméterben adják meg (g/m²). Egy lap normál A4-es fénymásolópapír tömege például 5 g. Egy átlagos névjegy 300-350 g/m², egy szórólap 100-150 g/m², egy jegyzettömb 80 g/m² lehet.

A papír tömege már csak azért is fontos, mert nagy tételes megrendelésnél az ár kalkulálásában minden gramm sokkal hatványozottabban számít, mint egy kisebb tételnél.

A papír vastagság alapján lehet papír, karton, és lemez.

Számoljuk meg az oldalakat!

A terjedelem (oldalszám) mindig páros szám. A nyomdai íven mérettől függően 4-8-16 oldal van. Ebből következik, hogy a több oldalas fűzött vagy ragasztott kiadványok oldalszámának oszthatónak kell lennie néggyel.

Színezzünk!

A nyomdai kivitelezés során a leggyakrabban a CYMK színteret használjuk.

Lássuk, hogy hogyan jelentkezik ez az ajánlatban:

 • Egyszínű kiadvány: 1+1 szín, a lap mindkét oldalára nyomtatva (ha nincs külön feltűntetve, akkor ez a fekete)
 • Full color: 4+4 szín, a lap mindkét oldalára nyomva, a CMYK nyomdai alapszínekkel
 • Egyik oldal színes, a másik fekete: 4+1 szín
 • A könyvborítónál például cselesebb lehet a dolog, ha ott a belső oldal üres fehér, így 4+0 színről beszélünk

Vegyünk szemügyre néhány papírfajtát

 • ofszet papír (pl. fénymásolópapír, napilapok oldalai, reklámújságok, könyvek lapjai). – Mentes a felületkezeléstől.
 • műnyomó papír – A papír fényes vagy matt felületkezelést kap. Ha az olvashatóság a lényeg, válassza a lámpafényben is jól látható matt papírt. A fényesen élénkebbek a színek.
 • kreatív papír – jellemzően prémium névjegyek, meghívók, levélpapírok papírja
 • mártott papír – Ez is és a kreatív papír is az egyedi névjegykártyáknál népszerű, mivel kiemeli a névjegyeket a tömegből.

A fűzött vagy ragasztott kiadványok borítója általában más papírból van, mint a többi oldal. Nem véletlenül, hiszen ez adja el a kiadványt, és védi a beltartalmát. Ezért vastagabbnak, minőségibbnek kell lennie. A védelmet és a prémium hatást emeli, ha kér rá fóliázást, esetleg formalakkozást, UV lakkozást, 3D felületkezelést, esetleg prégelést.

Ha a fenti szempontok alapján megvan, hogy mit szeretne, akkor már csak azt kell eldöntenünk, hogy ofszet, avagy digitális nyomda a megfelelő Önnek. Nálunk ebben nem Ön dönt, hanem mi: a kiadvány paraméterei alapján a kedvezőbb kivitelezési módot fogjuk kiválasztani, és annak alapján készítjük el az ajánlatát.

A döntés során a kulcs a mennyiség, hiszen a minőség már mindkét technológiánál tökéletes.

Kötészet

Itt most ne csak a kiadványa összefogására gondoljon, hiszen a hajtogatást is ebben a munkafolyamatban hajtják végre.

 • irkatűzés – 2db drótkapoccsal, vagy omega-kapoccsal (a formájáról kapta ezt a nevet: Ω; gyűrűs mappába lefűzhető kiadványt tűzünk így) átütéssel történik. Tartós, jó kötést eredményez. Az irkatűzés a vékonyabb papírfajtáknál, és kevés oldalszámnál előnyös, hogy rendesen össze lehessen őket hajtani.
 • ragasztókötés – 50-60 oldal felett már erre gondoljon.
  A ragasztókötés fajtái:
  • A sima ragasztókötést maximum 100-200 oldalig, 4-5 mm-ig szokták ajánlani.
  • A PUR ragasztókötést poliuretánnal oldják meg. Ha erős, és igényes megjelenést szeretne, ezt válassza.
  • Cérnafűzést ragasztással akkor alkalmaznak, ha a papírok merevek, vagy ha jó alternatívát keresünk a tartósságra. A PUR-ragasztás helyett jó választás lehet.
 • A kemény táblás kötés cérnafűzéssel főleg a vastag, 300 oldal feletti könyvek megoldása.
 • spirálozás – A normál és dupla spirálozást naptáraknál és jegyzettömböknél a leggyakoribb, de van több fajtája is.

Jó, ha tudja:

a kötészeti folyamatok időtartama ugyan változó, de általában 2-3 naptól 2-3 hétig is terjedhet, ezért időben adja le a megrendelését.

 • Hajtásból is többféle (sima, Z, leporello, göngyölt, kereszt, stb.) van. Kérje ki a nyomda tanácsát, hogy mit ajánl, melyik a legelőnyösebb a kiadványa számára.
 • Stancolás – A stancolás kivágást jelent, és mappák, dobozok, névjegyek esetében használjuk. Alaposan gondolja át a formát, hiszen a kivágószerszám készítése nem olcsó. A tervezését érdemes szakemberre bízni.

Most, hogy már ismeri az alapfogalmat, sokkal könnyebben fog tudni árajánlatot kérni.

Az Ofszetnyomda.hu segítségével azok is tökéletesen kiigazodnak a nyomdai munkálatok útvesztőjében, akik nem kifejezetten járatosak benne. A nyomda kiemelkedő minőségben, gyorsan és nagyon jó áron dolgozik. (Ez úgy hangzik, mint egy olcsó reklámszöveg, aminek a fele sem igaz. Ha nem tapasztaltam volna, csak legyintenék. De a helyzet az, hogy tényleg jók!) Ügyfélbarát honlapjukon pontosan és gyorsan leadható a megrendelés, melyet automatikus rendszerük megnyugtatóan azonnal vissza is igazol. (Korábban akadt olyan nyomda, amelyik egyáltalán nem igazolta vissza árajánlat-kérésemet, sőt napokkal később sem küldött ajánlatot. Volt, aki szabadsága miatt volt elérhetetlen hetekig. Jut eszembe, az Ofszetnyomda.hu egyik munkatársa még szabadsága alatt is visszahívott, ami persze nem elvárás.) A nyomdában dolgozó kollégák nagyon segítőkészek, akár kis, akár nagy tételt rendeltem eddig, úgy éreztem: én adtam le az év rendelését :). Az is tetszik, hogy megkérdezik, mit gondolok róluk. Szerintem sejtik, de most legalább le is írtam. Nem kérdés, hogy a jövőben is Őket választom! Révay Laki Piroska

Hihetetlenül profi, pontos, elképesztően rugalmas nyomda, nagyon kedves segítőkész munkatársakkal. A lehetetlent is megoldják. Remélem még nagyon sokat dolgozunk együtt! Köszönettel az eddigiekért: Tus-Dzsurbán Ágnes

További olvasnivalók

Plakátsuli

A plakát kitűnő reklámeszköz. Plakátnyomtatáson akkor gondolkodjon el, ha a rajta szereplő eseménynek, hírnek van ideje hatni. Azaz hetek, hónapok

Tovább olvasom »

Munkáink

Biztos vagyok abban, hogy az Ön kiadványát is úgy tudjuk legyártani, hogy a végeredménnyel Ön is és mi is elégedettek

Tovább olvasom »

Szabványos méretek

A nyomdai gyakorlatban a legtöbbször kétféle papírral találkozhatunk, attól függően, hogy milyen nyomógépen, milyen technológiával dolgozzuk fel: íves, és tekercses formában.

A legjellemzőbb szabványos papírméretek az A és B fősorozatba tartoznak.

Tovább olvasom »

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik:

Szállítás bárhova

Szállítás vidékre, bárhova

Vidéki és budapesti megrendelőink is kérhetik a megrendelt nyomdai kiadványok házhoz szállítását. A GLS Futárszolgálat a csomagfelvételt követő munkanapon kézbesíti a csomagot Magyarország teljes területén

Elolvasom »

27% vagy 5%?

ISBN számmal 5% ÁFA van a könyvön? NEM!!! Sokan tévesen hiszik, hogy az ISBN és az ÁFA összetartoznak. 27% helyett 5%-ot fizetni a nyomdának –

Elolvasom »