A jó plakát több, mint egyszerű reklámhordozó

Sokan úgy vélik, a plakát kommunikációs eszközként betöltött szerepe az elmúlt évtizedben egyre inkább háttérbe szorult, és mára gyakorlatilag egy súlytalan, élét vesztett műfajjá degradálódott. Ez azonban meglehetősen erős, és alaptalan kijelentés.

Annak ellenére, hogy az elmúlt évek során az utca szerepe némileg visszaszorult a marketing terén, továbbra is elképzelhetetlen, hogy ne találkoznánk nap, mint nap a nyomtatott reklámok különböző formáival. Az tehát, hogy plakát, mint műfaj, végleg eltűnne az életünkből, gyakorlatilag nonszensz feltételezés.

De minek köszönhető az, hogy ennek az egyszerű médiumnak sikerült századokon átívelő, töretlen sikerre szert tennie? Mi az oka annak, hogy a plakát, mint kommunikációs eszköz, még napjainkban is megkerülhetetlen? Az alábbi írásban megismerkedhet a plakáttal, mint műfajjal, illetve megtudhatja, mitől lehet igazán működőképes napjainkban is egy nyomtatott plakát.

Kis plakáttörténet

A plakát a vizuális kommunikáció klasszikus eszköze, melyet a reklámipar a XIX. század második fele óta töretlenül alkalmaz. Jellemzően a városi életforma terméke, melynek létrejötte a nyomdatechnika kialakulásának és az iparművészet fejlődésének köszönhetően. A kezdetben litográfiai eljárással sokszorosított plakátok a kezdetekkor, az 1800-as évek végén jóval többet jelentettek egyszerű reklámhordozóknál. A század méltán híres és jellegzetes alkotásaira ugyanis egyedi formanyelvvel megáldott műalkotásokként is tekinthetünk. Magát a műfajt pedig olyan neves alkotók művelték, mint például Henri de Toulouse-Lautrec, vagy a hazai plakátművészet egyik megteremtőjének számító Bíró Mihály.

A plakát, mint művészeti forma, és mint reklámhordozó is rendkívül rugalmas, legnagyobb erénye pedig, hogy évtizedről évtizedre képes a megújulásra. Hatékonyan alkalmazkodik a kor elvárásaihoz, éppen ezért lehet még napjainkban is a figyelemfelkeltés egyik kedvelt és hatékony eszköze.

A plakátok szerepe napjainkban

Annak ellenére, hogy a reklámok megjelenítése terén a monitor és az online tér egyre inkább átvenni látszik a szerepet az utcától, a plakát kommunikációs szempontból tekinthető szerepe továbbra sem feltétlenül csökkent. Sőt! Ha jobban belegondolunk, az utcára kilépve nap, mint nap óriásplakátok tömkelegével, teleragasztott hirdetőoszlopokkal, és promóciós céllal felmatricázott tömegközlekedési járművekkel találjuk szembe magunkat. A plakát, mint kommunikációs eszköz tehát továbbra is él és virul, pusztán adaptálódott a modern kor igényeihez, és sokkal másabb formában működik, mint ötven, vagy száz évvel korábban működött.

Meggyőzés és esztétika

A plakátoknak alapvetően több fajtája létezik. Beszélhetünk kereskedelmi plakátról, politikai plakátról, vagy kulturális plakátról is. Bármelyiket is tekintjük ezek közül, alapvetően elmondható, hogy a plakát célja a legtöbb esetben alapvetően a figyelemfelkeltés, valamint a meggyőzés. Ahhoz pedig, hogy ezeket a célokat beteljesítse, a verbális kelléktár csupán limitáltan, tőmondatok vagy szavak formájában áll rendelkezésére. A jó plakátnak tehát egyszerre kell lényegre törőnek, szembeötlőnek, valamint esztétikusnak is lennie. Tisztán és érthetően kell, hogy kommunikálja készítője identitását, céljait, valamint azt, hogy milyen előnyökkel jár az általa kínált termék vagy szolgáltatás megvásárlása, igénybe vétele, de emellett nyújtania kell valami olyasfajta pluszt, amitől az emberek nem egyszerű manipulációs eszközként tekintenek rá, hanem értékesnek tartják. Ez a plusz pedig nem más, mint az esztétikus megjelenés.

A jó plakát ismérvei

Az igazán jó plakátot onnan ismerhetjük fel, hogy első ránézésre megmozgat, elindít valamit annak szemlélőjében. Röviden és tömören szólva gondolkodásra vagy cselekvésre készteti az embert. A grafikai és tipográfiai elemek megfelelő használatával egyszerűen és lényegre törően kommunikál, és nem csupán első ránézésre hatásos, de képes mély benyomást hagyni megtekintőjében. Az igazán jó plakátra tehát nem szabad tömeggyártott árucikként tekinteni, hiszen önmagában egyfajta alkotás, még abban az esetben is, ha célja egy adott szolgáltatás, vagy egy bizonyos termék hirdetése, reklámozása. Ha pedig egyetlen, rövid és lényegre törő gondolatban szeretnénk összefoglalni azt, hogy milyen is a jó plakát valójában, akkor nagy valószínűséggel azt mondanánk:

A jó plakát megalkotásának nem léteznek szigorú, kötött szabályai, egyetlen dolgot kell csupán megjegyeznünk. A jó plakát lehet színes, fekete-fehér, lehet kicsi vagy nagy formátumú, tulajdonképpen mindegy. Egyetlen egy luxust nem engedhet meg magának. Ez nem más, mint az, hogy unalmas legyen.

 

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

Ha valaki utolsó pillanatban “ébred” mégis gyors pontos munka eredményeképp minőségi készterméket akar kapni akkor is merem ajánlani az ofszetnyomda.hu-t, nekem ezek mind teljesültek. Árpi

A rugalmas hozzáállás, gyors és korrekt árajánlat miatt választottuk az Ofszet nyomdát. A kivitelezés minősége igazolta döntésünket. A kedvezmények nem csak cégünknek, hanem partnereinknek is lehetőséget nyújtanak minőségi ár/érték arányú nyomdai anyagok elkészíttetésére. Örömünkre szolgál együttműködésünk, csak ajánlani tudjuk az Ofszet Nyomdát más cégeknek is. Wellness-szallas.hu – Tóth Jutka, Értékesítés és Marketing Igazgató

További olvasnivalók

Gyorsrendelés

…mert az idő pénz! Ezen az oldalon lehetősége van megrendelni a leggyakoribb, legegyszerűbb nyomdai kiadványokat. Olyan paraméterű kiadványok kerülnek ide,

Tovább olvasom »

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik:

Szabványos méretek

A nyomdai gyakorlatban a legtöbbször kétféle papírral találkozhatunk, attól függően, hogy milyen nyomógépen, milyen technológiával dolgozzuk fel: íves, és tekercses formában.

A legjellemzőbb szabványos papírméretek az A és B fősorozatba tartoznak.

Elolvasom »

27% vagy 5%?

ISBN számmal 5% ÁFA van a könyvön? NEM!!! Sokan tévesen hiszik, hogy az ISBN és az ÁFA összetartoznak. 27% helyett 5%-ot fizetni a nyomdának –

Elolvasom »

“3D UV-formalakk”

Tegye egyedivé Ön is a névjegyeit, prospektusait, csomagolásait! Nyűgözze le ügyfeleit, és essen le a versenytársa álla! 😉 Nézze végig ezt a pár videót, hogy

Elolvasom »