Az önátíró tömbök megkönnyítik az életét

A megrendelőlapoknak, számláknak, szállítóleveleknek igen nagy szerepe van az üzleti életben. Ha az önátíró tömböket választja a fenti célokra, akkor elég csak a felső lapra leírni az adatokat, és az infók a további lapokon is jól olvashatóak lesznek. A titok a lapok vegykezelésében rejlik.

Biztosan ön is emlékszik még az indigós papírra, amit az egyes iratok esetében a lapok közé tett, hogy átmásolódjon az írott tartalom. Manapság már nem kell ezzel vesződnie, hiszen a kézzel kitöltött ügyviteli nyomtatványok adatainak sokszorosításához elegendő önátírós tömböket beszereznie, és persze sokkal kényelmesebb is használni (nem kell például a festékanyaggal érintkeznünk).

Az alábbi önátíró tömbök a leggyakoribbak:

 • többpéldányos jegyzetek,
 • nyugták,
 • megrendelői nyomtatványok,
 • szállítói nyomtatványok,
 • menetlevelek,
 • reklamációs lapok,
 • bizonylatok,
 • szerződések,
 • jegyzőkönyvek,
 • egyéb kézzel írt dokumentumok.

Nézzük, mit kell tudni a lapokról

Az egyes lapoknak lehet eltérő színű nyomtatása, vagy készülhetnek anyagukban különböző színű önátíró papírra. Ez akkor hasznos, ha el szeretnénk különíteni például azt, hogy mely lapokat szánjuk a vevőnek, vagy épp a szállítónak.

Gondolkodjunk tömbben

Az önátírós tömbök, nyomtatványok garnitúrában, tömbben nem csak hogy jobban mutatnak, de könnyebben is kezelhetőek. A könnyebb megkülönböztethetőség érdekében pedig a tömböket lehet vonalkódozni, és sorszámozni is.

Egy kis érdekesség: egy garnitúra maximum hat lapot foglalhat magába. Ennél több lapnál már olvashatatlan a legalsók tartalma.

Így működik az önátírós tömb

A bevezetőben említett vegykezelése a következő: a nyomtatványok anyagában (egészen pontosan a garnitúra legfelső lapjának a hátoldalán) mikroszkopikus méretű festékpatronok vannak, amelyek nyomásra kipukkannak, azaz a tollunk nyomán festékezik a következő papírt.

A felső lap neve Coated Black (CB). Ez után következnek a CFB (Coated Front/Back-köztes lapok) és CF lapok.

A CFB lapok köztes lapok, melyeknek mindkét oldala kezelt. Az előoldal kaolin réteggel, a hátoldal kapszula réteggel. A másod és harmadpéldány lapjait kezelik így.

A CF (Coated Front) a legalsó lap felső rétegét jelöli, amely kaolinnal van bevonva, és mivel érzékeli a festéket, képes betölteni a garnitúra legalsó másolatának szerepét.

Az önátíró nyomtatványok lapjai tehát: CB – átadó lap, CFB – átadó, átvevő lap, CF – átvevő lap.

Mi szerepel az oldalakon?

A technika szerencsére van már olyan fejlett, hogy az oldalak adattartama nem csak azonos, hanem változó is lehet. Használja ki ezt a lehetőséget!

Könnyű alkalmazhatóság

A nyomda a tömbök lapjait a tőpéldány kivételével perforálja annak érdekében, hogy ki lehessen őket tépni. Az átírás tiszta, kényelmes és tökéletes.

Szüksége van önátíró tömbökre?

Akkor kérjük, vegye figyelembe az alábbi kritériumokat.

 • Mekkora legyen az önátírós nyomtatvány?
  A méret abszolút funkciófüggő. Lehet A4-es, A5-ös, A6-os, illetve speciális méretű is. Ez attól függ. Ugyan a nyomtatvány mérete függ a rá kerülő információk mennyiségétől, és a kézzel való kitöltés méretkritériumaitól is, érdemes szabványos papírméretekben gondolkodni, hogy a nyomtatás gazdaságos legyen.
 • Az önátírós nyomtatvány készülhet ofszet nyomtatással, de digitális úton (60 gr-os, 80 gr-os papír) is.
  Ha a gazdaságosság a cél, tudnia kell, hogy akkor jön ki a legjobban, ha a nyomtatás 1 szín nyomással történik. Természetesen azonban jobban megéri a különböző Pantone színek használata, hogy a különböző példányokat meg tudjuk egymástól különböztetni.

A méreten kívül a nyomdának az alábbi adatokra van még szüksége:

 • egy garnitúra lapszáma
 • egy tömbben hány garnitúra legyen
 • a nyomtatvány egyes lapjain azonos grafika, színnyomás legyen-e
 • kell-e sorszámozni a lapokat

A nyomdák egyedi ajánlata kiterjed az alábbiakra:

 • egyedi számlatömbök nyomtatása
 • szigorú számadású bizonylatok gyártása
 • az egyes tömbökre fedőlap készítése (a tartósság jegyében)

Tervezési tipp: a szerződési feltételeket helyezze el az ügyfélpéldány hátoldalán.

Várjuk megrendelését, árajánlatkérését önátírós tömbre és nyomtatványokra.

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

5 ***** kiszolgálás a megrendeléstől a technikai segítségen keresztül, a kiadott anyagig. Ingyenes kiszállítás, rugalmasság és tökéletes minőség. Nagyon ajánlott!! T. Zsolt

Gyorsan, szépen dolgozik a nyomda, és JÓ ÁRON! Csak ajánlani tudom mindenkinek. Novák Katalin

További olvasnivalók

Plakátsuli

A plakát kitűnő reklámeszköz. Plakátnyomtatáson akkor gondolkodjon el, ha a rajta szereplő eseménynek, hírnek van ideje hatni. Azaz hetek, hónapok

Tovább olvasom »

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik:

Szabványos méretek

A nyomdai gyakorlatban a legtöbbször kétféle papírral találkozhatunk, attól függően, hogy milyen nyomógépen, milyen technológiával dolgozzuk fel: íves, és tekercses formában.

A legjellemzőbb szabványos papírméretek az A és B fősorozatba tartoznak.

Elolvasom »