Az önátíró tömbök megkönnyítik az életét

A megrendelőlapoknak, számláknak, szállítóleveleknek igen nagy szerepe van az üzleti életben. Ha az önátíró tömböket választja a fenti célokra, akkor elég csak a felső lapra leírni az adatokat, és az infók a további lapokon is jól olvashatóak lesznek. A titok a lapok vegykezelésében rejlik.

Biztosan ön is emlékszik még az indigós papírra, amit az egyes iratok esetében a lapok közé tett, hogy átmásolódjon az írott tartalom. Manapság már nem kell ezzel vesződnie, hiszen a kézzel kitöltött ügyviteli nyomtatványok adatainak sokszorosításához elegendő önátírós tömböket beszereznie, és persze sokkal kényelmesebb is használni (nem kell például a festékanyaggal érintkeznünk).

Az alábbi önátíró tömbök a leggyakoribbak:

 • többpéldányos jegyzetek,
 • nyugták,
 • megrendelői nyomtatványok,
 • szállítói nyomtatványok,
 • menetlevelek,
 • reklamációs lapok,
 • bizonylatok,
 • szerződések,
 • jegyzőkönyvek,
 • egyéb kézzel írt dokumentumok.

Nézzük, mit kell tudni a lapokról

Az egyes lapoknak lehet eltérő színű nyomtatása, vagy készülhetnek anyagukban különböző színű önátíró papírra. Ez akkor hasznos, ha el szeretnénk különíteni például azt, hogy mely lapokat szánjuk a vevőnek, vagy épp a szállítónak.

Gondolkodjunk tömbben

Az önátírós tömbök, nyomtatványok garnitúrában, tömbben nem csak hogy jobban mutatnak, de könnyebben is kezelhetőek. A könnyebb megkülönböztethetőség érdekében pedig a tömböket lehet vonalkódozni, és sorszámozni is.

Egy kis érdekesség: egy garnitúra maximum hat lapot foglalhat magába. Ennél több lapnál már olvashatatlan a legalsók tartalma.

Így működik az önátírós tömb

A bevezetőben említett vegykezelése a következő: a nyomtatványok anyagában (egészen pontosan a garnitúra legfelső lapjának a hátoldalán) mikroszkopikus méretű festékpatronok vannak, amelyek nyomásra kipukkannak, azaz a tollunk nyomán festékezik a következő papírt.

A felső lap neve Coated Black (CB). Ez után következnek a CFB (Coated Front/Back-köztes lapok) és CF lapok.

A CFB lapok köztes lapok, melyeknek mindkét oldala kezelt. Az előoldal kaolin réteggel, a hátoldal kapszula réteggel. A másod és harmadpéldány lapjait kezelik így.

A CF (Coated Front) a legalsó lap felső rétegét jelöli, amely kaolinnal van bevonva, és mivel érzékeli a festéket, képes betölteni a garnitúra legalsó másolatának szerepét.

Az önátíró nyomtatványok lapjai tehát: CB – átadó lap, CFB – átadó, átvevő lap, CF – átvevő lap.

Mi szerepel az oldalakon?

A technika szerencsére van már olyan fejlett, hogy az oldalak adattartama nem csak azonos, hanem változó is lehet. Használja ki ezt a lehetőséget!

Könnyű alkalmazhatóság

A nyomda a tömbök lapjait a tőpéldány kivételével perforálja annak érdekében, hogy ki lehessen őket tépni. Az átírás tiszta, kényelmes és tökéletes.

Szüksége van önátíró tömbökre?

Akkor kérjük, vegye figyelembe az alábbi kritériumokat.

 • Mekkora legyen az önátírós nyomtatvány?
  A méret abszolút funkciófüggő. Lehet A4-es, A5-ös, A6-os, illetve speciális méretű is. Ez attól függ. Ugyan a nyomtatvány mérete függ a rá kerülő információk mennyiségétől, és a kézzel való kitöltés méretkritériumaitól is, érdemes szabványos papírméretekben gondolkodni, hogy a nyomtatás gazdaságos legyen.
 • Az önátírós nyomtatvány készülhet ofszet nyomtatással, de digitális úton (60 gr-os, 80 gr-os papír) is.
  Ha a gazdaságosság a cél, tudnia kell, hogy akkor jön ki a legjobban, ha a nyomtatás 1 szín nyomással történik. Természetesen azonban jobban megéri a különböző Pantone színek használata, hogy a különböző példányokat meg tudjuk egymástól különböztetni.

A méreten kívül a nyomdának az alábbi adatokra van még szüksége:

 • egy garnitúra lapszáma
 • egy tömbben hány garnitúra legyen
 • a nyomtatvány egyes lapjain azonos grafika, színnyomás legyen-e
 • kell-e sorszámozni a lapokat

A nyomdák egyedi ajánlata kiterjed az alábbiakra:

 • egyedi számlatömbök nyomtatása
 • szigorú számadású bizonylatok gyártása
 • az egyes tömbökre fedőlap készítése (a tartósság jegyében)

Tervezési tipp: a szerződési feltételeket helyezze el az ügyfélpéldány hátoldalán.

Várjuk megrendelését, árajánlatkérését önátírós tömbre és nyomtatványokra.

Csak ajánlani tudom az Ofszetnyomdát. Több ízben is gyártottak számunkra szórólapot és egyéb nyomdai termékeket. A szolgáltatás minden esetben magas színvonalú gyors és elfogadható árú volt. Nagy Zsolt

Gyors precíz, minden minőségi igényt kielégítő grafikai és nyomdai szolgáltatást kaptam. Ha azonnal kell valami az holnapra kész. Elcsodálkoztam mikor aznap este hívtak hogy kész!!! Az árak nagyon olcsók!! Negyedáron kaptam ugyanazt amit előtte pályáztatás útján a legolcsóbbnak gondoltam. Ajánlom mindenkinek! Cégcsoportom ezután csak itt rendel! Kiss József

További olvasnivalók

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik:

szines papir

…hogy Önt se érje csalódás

Vagyis mire figyeljen a megrendelés leadásánál 1. Minden megrendelés előtt alaposan nézze át az ajánlatot. Az ajánlat mindig a megjelölt paraméterekkel, feltételekkel érvényes. A nyomdai

Elolvasom »