Így tervezhet hatékonyan irattartó mappát

Arról már készítettünk összeállítást, hogy mi mindenre használható egy irattartó mappa. Amellett, hogy praktikus eszköz az irodában, remek reklámhordozó is válhat belőle. Ám mielőtt belevágna a lázas tervezésbe, érdemes azzal is tisztában lenni, hogy hogyan alakíthat belőle igazán jó és egyben esztétikus hirdetési felületet anélkül, hogy a funkció kárba veszne.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy olyan alkalmatosságok, amiket az ügyfelek és vevők a mindennapokban is tudnak használni, mindig jó választásnak bizonyulnak, ha reklámról van szó. Ezekkel az eszközökkel megmutathatja, hogy nem csak a promóció fontos az Ön cége számára, hanem az is, hogy értéket adjon.

Figyelemfelkeltés rábeszélés nélkül

A mappák és a hozzá hasonló használati tárgyak esetében célszerű tisztában lenni azzal, hogy eltérnek a megszokott reklámanyagoktól. Egy szórólappal vagy egy katalógussal ellentétben ez nem a termékismertetés és különleges ajánlatok helye. Diszkrét, ámde érdekes információk okos elhelyezésével viszont könnyedén felkeltheti a potenciális partnerek kíváncsiságát.

Ennél fogva nem is érdemes terjengős szövegekkel és túlzsúfolt képkompozíciókkal operálni a mappa bármely felületén. Célravezetőbb, ha első körben a legfontosabb elemek helyét és dizájnját tervezzük meg, majd a kapott eredmény fényében már könnyebb döntést hozni arról, hogy mi az, ami még rákerülhet a nyomtatványra.

De hová kerüljön szöveg?

A szövegek és grafikák helyének megtervezése aprólékos munkát igényel. Erre azért van szükség, mert a végeredmény egy hajtott termék lesz és nem lenne sem esztétikus, sem célravezető, ha a legfontosabb tartalmakat a hajtások törnék meg. Ez alól csak akkor létezik kivétel, ha kifejezetten az a cél, hogy az ábra kihajtva nyerje el végső formáját.

A borító esetében mindenképpen érdemes a minimalizmus elvét követni. A cég logója, esetleg a mottója éppen elég, ha megjelenik a mappa előlapján, további információknak itt nincs helye. Ha nem szeretne lemondani a látványos elemekről, egy esztétikus háttérrel kiegészíthetőek ezek a tartalmak. Ennél több információt azonban nem csak felesleges elhelyezni, mivel csak zsúfolt és rendezetlen hatást kelt.

Amennyiben ennél hosszabb írásokat is szeretne elhelyezni a mappán, azokat célszerűbb a belső felületeken elhelyezni. A behajtható füleken például szokatlan, ám mégis dekoratív megoldás egy idézet, vagy egy kis bemutatkozó, de a borító belső felén is jól mutathat egy frappáns üzenet.

Nem mindegy a mennyiség és a tartalom

Mint arra már a cikk elején is felhívtuk a figyelmet, egy használati eszköz, mint reklámfelület, jelentősen eltér az általános bemutatkozó anyagoktól. Nem érdemes terjengős szövegeket elhelyezni, mert ezeket csak a legritkább esetben olvassák el.

Sokkal személyesebb és kellemesebb a szemnek is, ha rövid, a cég szemléletét tükröző írásokat alkalmazni. Egy rövidke bemutatkozás, amelyben elárulja a vállalkozás fő profilját, vagy egy idézet, amely tükrözi azt a meggyőződést, amelyet Ön is képvisel vállalatával karöltve. Ilyen egyszerű, mégis sokatmondó üzenetekkel könnyedén elnyerhető az érdeklődők szimpátiája.

A terjedelmet azért is érdemes rövidre fogni, mert ezeknek a termékeknek az esetében a használójuknak nem elsődleges célja az olvasás. A bekerülő tartalom legyen rövid, lehetőleg dekoratív és könnyen olvasható. Egy frappáns mondaton vagy egy figyelemfelkeltő szövegrészleten könnyebben megakad a felhasználó tekintete akkor, amikor kinyitja a mappáját.

Tervezzen hatékonyan és használja ki az irodai eszközökben rejlő lehetőségeket! Adjon hasznosítható termékeket vásárlói kezébe és azok így nagyobb kedvvel térnek majd vissza Önhöz, annak teljes tudatában, hogy szükségleteik és kívánságaik fontosak. Egy esztétikus és praktikus irattartó ennek ékes példája lehet, tehát ne spóroljon az idővel, ha ennek tervezésére kerül a sor.

Irattartó mappára, vagy egyéb stancolt termékre lenne szüksége? Lejjebb kérhet tőlünk árajánlatot, ha pedig kérdése volna, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

Köszönöm szépen. Az anyagok rendre megérkeztek pénteken. Még nem bontottuk ki őket, de a mintapéldány tökéletes! Gyors, precíz és flott munka volt. Remélem, lesz még közös projektünk. Fodor Ákos Dániel

Az Ofszetnyomda.hu lassan egy esztendeje kivitelezi megrendelőim kiadványait, és saját anyagaimat. Nem véletlen, hogy az első közös munkánk után mástól már nem is kérek árajánlatot 🙂 Szlogenjük mögött, “nyomdai megoldások igényeseknek” valós tartalom van. Nem “legyártást” végeznek, megoldásokat kínálnak, akkor is, ha az ember a grafikai tervezés vagy előkészítés során elbizonytalanodik. Amikor az elkészült munkákért megyek, mindig rápillantok a mások számára készített anyagokra is. Mert egy magamfajta grafikusnak élmény a polcokon sorakozó rengeteg pompásan kivitelezett, gusztusosan csomagolt kiadvány látványa. Bertalan Zoltán, Cinnepyrin

További olvasnivalók

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik: