Miről ismerjük fel a környezetbarát papírt?

Napjainkban egyre fontosabb a környezetkímélő alapanyagok használata. Megmutatjuk, milyen minősítés alapján választhatjuk ki a számunkra megfelelőt.

Az elmúlt években egyre többet hallunk arról, mekkora jelentőséggel bír a környezettudatos életmód. Egy üzletbe betérve egyre többen keresik azokat a termékeket, melyek előállítása a legkevésbé károsítja a természetet. Nincs ez máshogy a papíralapú árucikkekkel és a nyomdatermékekkel sem. Az újrahasznosított és környezetbarát papírból készült árucikkek sosem voltak még annyira népszerűek, mint manapság.

A nyomdatermékek esetében azonban nehéz lehet kiválasztani a leginkább környezetkímélő alternatívát.

Ebben a bejegyzésben rávilágítunk arra, miért fontos az újrahasznosított papír használata, bemutatjuk a környezetbarát papírok minősítési rendszerét, és hozunk néhány példát a papír, mint alapanyag környezettudatos felhasználására.

Ezért fontos a papír újrahasznosítása

Meglepő lehet, de bizonyos felmérések szerint csak az EU-n belül egyetlen ember egy évben legalább 170 kg papírhulladékot termel. Ez a szám az Egyesült Államokban ennek akár duplája is lehet, amire alapvetően azt mondhatjuk, aggasztó tendencia.

Elég ugyanis, ha ezt a becsült eredményt megszorozzuk egy kisebb település lakosságának lélekszámával. Máris olyan adatokat kapunk, melyek alapvetően megdöbbentőek. Az országos, valamint a világszintű fogyasztásról pedig akkor még nem ejtettünk egyetlen szót sem, ez ugyanis bolygónkat tekintve évente több milliárd tonna hulladékot is jelent.

Bármennyire drasztikusak is azonban a számok, a probléma nem feltétlenül a fogyasztásban gyökerezik. A papírszemét nagy része újra felhasználható, így lényegesen kevesebb papíralapú hulladéknak kellene kikötnie a szeméttelepeken, mint amennyi napjainkban mégis a háztartási hulladék végső nyughelyén végzi.

Hiába a lassan évtizedek óta köztudatba emelt újrahasznosítás, a hatalmas mennyiségű, újrahasznosítható papírszemétnek még napjainkban is csak egy töredéke, legjobb esetben is csak 60%-70%-a kerül újbóli feldolgozásra. És hogy miért?

Ez az arány több dolognak is köszönhető, de sajnos főként az emberi gondatlanságnak és tájékozatlanságnak az eredménye. Sokan a mai napig nem tudják ugyanis, hogyan gyűjtsék helyesen a papírhulladékot.

Így gyűjthetünk helyesen

Nem mindenki tudja, azonban nem minden papírhulladék feldolgozható, ami a szelektív tartályokba kerül. A jó szándék néha rosszul sül el, a helytelenül válogatott szemét ugyanis akár tonnányi papírhulladékot is alkalmatlanná tehet az újbóli felhasználásra.

A zsírral, olajjal, étellel érintkező papírt például nem lehet újrahasznosítani, és ügyelni kell arra, hogy a szelektív papírgyűjtőbe ne kerüljön fóliázott, esetleg műanyaggal vagy fémmel kevert papírszemét se.

A régi újságok, tojástartók, tiszta papírzacskók és csomagolópapírok azonban gond nélkül feldolgozhatók, így ezeket bármikor bátran dobhatjuk a szelektív gyűjtőedénybe.

Sokan feledkeznek meg erről, és főként az ünnepek alatt rengeteg csomagolóanyag kerül a kukába és végzi háztartási hulladékként. Annak ellenére, hogy feldolgozás után akár füzet, papírtasak, csomagolóanyag, vagy egyéb, hétköznapi használati tárgy is készülhetne belőlük.

Milyen környezetbarát papírfajták léteznek?

Sokféle környezetbarát papírtípussal találkozhatunk a piacon, és nem feltétlenül csak az újrahasznosított alapanyagból készült termékekre kell gondolnunk.

Az Európai Unió 1993. júliusában bocsátotta ki az Eco-Managementand Audit Scheme rendeletet, mely egy ötféle minősítésből álló rendszerben kategorizálja a környezetbarát papírfajtákat.

A rendelet célja, hogy segítse azokat a szervezeteket a döntésben, akik munkájuk során szigorúan ellenőrzött, környezetbarát forrásból származó alapanyagokkal szeretnének dolgozni.

A minősítés szerint a környezetbarát papírok a következő kategóriákba sorolhatók:

 • Blauer Engel: A német „Kék Angyal” a legrégebbi, 1977 óta használt öko-címke. Olyan környezetbarát termékjelölés, mely főként a felelős, fenntartható erdőgazdálkodásra hívja fel a figyelmet.
  Kizárólag magán a terméken, vagy az adott termék közvetlen reklámozására szolgáló médiumokon tüntethető fel. Nem alkalmazható a gyártó reklámozására, sem a gyártó hivatalos iratain, sem a gyártó más termékeinek, termékcsoportjainak eladás-ösztönzése céljából.
 • EU-Blume: Európai tanúsítási rendszer, mely azoknak a termékeknek a jelölésére szolgál, melyek megfelelnek bizonyos ökológiai és használati alkalmassági kritériumoknak. Papírból készült termékek esetében azt igazolja, hogy a papír előállítása csak csekély károsító hatással járt környezetünkre nézve.
  Ahhoz, hogy egy gyártó elnyerje a jelölést, szigorú szabályozásoknak kell megfelelnie, a gyártási folyamatait illetően. Ezek főként a természetes anyagok és vegyszerek használatával, valamint a károsanyag-kibocsájtással kapcsolatosak.
  További követelmény ezen felül, hogy a papír alapanyaga fenntarthatóan kezelt erdőgazdálkodásból származzon.
 • FSC (Forest Stuartship Council): Közhasznú nemzetközi szervezet, mely szimbólumát kifejezetten a fenntartható erdőgazdaságok minősítésére dolgozta ki. Az FSC-szimbólummal ellátott papíripari termékek előállításához használt fa csakis környezetkímélő módon kezelt, védett területekről származik, törvényes keretek közt kitermelt alapanyagból.
 • Nordic Swan: Az északi régió 1989 óta létező öko-címkézési rendszere. Létrehozásának fő célja, hogy a fogyasztók könnyebben tájékozódhassanak az egyre növekvő számú öko-címkék között. A Nordic Swan az Északi Öko-címkézési testület munkáján keresztül harmonizálja a különböző címkézési rendszereket.
 • PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification): A PEFC független, nonprofit szervezet. Az általuk alapított címke célja, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás ügyét mozdítsa előre.

Mint az jól látható, az úgynevezett öko-címkék többsége főként az olyan termékek jelölésére szolgál, melyek alapanyaga fenntartható forrásból származik. Nem kizárólag az újrahasznosítás tehát az egyetlen módja a környezetbarát papíralapú termékek készítésének.

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

A vegyszerek is számítanak

Környezettudatosság szempontjából nem csak az erdők védettsége, de a papír gyártása során alkalmazott eljárások felügyelete is kiemelten fontos. Az, hogy a gyártó milyen vegyszereket használ a papír fehérítés során, rendkívül sokat számít a környezetbarát jelölés elnyerésében.

A természetre a leginkább káros megoldásnak a klórral történő fehérítés számít, hiszen a folyamat során keletkező dioxinok már önmagában is károsak a környezetre nézve. Éppen ezért már a klórmentes fehérítés biztosítására is léteznek külön minősítések.

Az ECF, a TCF, valamint a PCF jelzések mind azt jelzik, hogy a termék gyártása során nem használtak klórt a készítők. Utóbbi jelölés, a PCF pedig még azt is garantálja, hogy az újrapapírból készült termékek gyártásához a folyamat során nem került felhasználásra klórozott alapanyag.

Nem egyszerű, mégsem lehetetlen feladat

Mint azt láthatjuk, a papíralapú termékek esetében a környezettudatos vásárlás egyáltalán nem egyszerű feladat. A hétköznapok során egyre inkább bevett szokásnak számító újrahasznosítás még nem old meg minden problémát, és csak a teljes torta egy szeletének tekinthető.

Ha igazán odafigyelünk arra, hogy megóvjuk környezetünket, nem csak a hulladékgazdálkodás terén kell tudatosan gondolkodnunk, de arra is oda kell figyelünk, hogy az általunk vásárolt termékek fenntartható forrásból származó alapanyagból készüljenek.

Ez elsőre nehéznek tűnhet, azonban mégsem lehetetlen küldetés. A legjobb megoldást persze továbbra is az jelenti, ha a hétköznapok során arra törekszünk, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk.

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

Nagyon elégedettek vagyunk a nyomda munkájával, gyorsak, megbízhatóak, és segítőkészek, ajánlom mindenkinek, e profi csapatot. Koller Sándor

Maximálisan elégedettek voltunk a szolgáltatással, a gyártott termék minőségével. Még egyszer köszönöm az együttműködést. Üdvözlettel, Kraffel Kornélia

További olvasnivalók

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik: