Miről ismerjük fel a környezetbarát papírt?

Napjainkban egyre fontosabb a környezetkímélő alapanyagok használata. Megmutatjuk, milyen minősítés alapján választhatjuk ki a számunkra megfelelőt.

Az elmúlt években egyre többet hallunk arról, mekkora jelentőséggel bír a környezettudatos életmód. Egy üzletbe betérve egyre többen keresik azokat a termékeket, melyek előállítása a legkevésbé károsítja a természetet. Nincs ez máshogy a papíralapú árucikkekkel és a nyomdatermékekkel sem. Az újrahasznosított és környezetbarát papírból készült árucikkek sosem voltak még annyira népszerűek, mint manapság.

A nyomdatermékek esetében azonban nehéz lehet kiválasztani a leginkább környezetkímélő alternatívát.

Ebben a bejegyzésben rávilágítunk arra, miért fontos az újrahasznosított papír használata, bemutatjuk a környezetbarát papírok minősítési rendszerét, és hozunk néhány példát a papír, mint alapanyag környezettudatos felhasználására.

Ezért fontos a papír újrahasznosítása

Meglepő lehet, de bizonyos felmérések szerint csak az EU-n belül egyetlen ember egy évben legalább 170 kg papírhulladékot termel. Ez a szám az Egyesült Államokban ennek akár duplája is lehet, amire alapvetően azt mondhatjuk, aggasztó tendencia.

Elég ugyanis, ha ezt a becsült eredményt megszorozzuk egy kisebb település lakosságának lélekszámával. Máris olyan adatokat kapunk, melyek alapvetően megdöbbentőek. Az országos, valamint a világszintű fogyasztásról pedig akkor még nem ejtettünk egyetlen szót sem, ez ugyanis bolygónkat tekintve évente több milliárd tonna hulladékot is jelent.

Bármennyire drasztikusak is azonban a számok, a probléma nem feltétlenül a fogyasztásban gyökerezik. A papírszemét nagy része újra felhasználható, így lényegesen kevesebb papíralapú hulladéknak kellene kikötnie a szeméttelepeken, mint amennyi napjainkban mégis a háztartási hulladék végső nyughelyén végzi.

Hiába a lassan évtizedek óta köztudatba emelt újrahasznosítás, a hatalmas mennyiségű, újrahasznosítható papírszemétnek még napjainkban is csak egy töredéke, legjobb esetben is csak 60%-70%-a kerül újbóli feldolgozásra. És hogy miért?

Ez az arány több dolognak is köszönhető, de sajnos főként az emberi gondatlanságnak és tájékozatlanságnak az eredménye. Sokan a mai napig nem tudják ugyanis, hogyan gyűjtsék helyesen a papírhulladékot.

Így gyűjthetünk helyesen

Nem mindenki tudja, azonban nem minden papírhulladék feldolgozható, ami a szelektív tartályokba kerül. A jó szándék néha rosszul sül el, a helytelenül válogatott szemét ugyanis akár tonnányi papírhulladékot is alkalmatlanná tehet az újbóli felhasználásra.

A zsírral, olajjal, étellel érintkező papírt például nem lehet újrahasznosítani, és ügyelni kell arra, hogy a szelektív papírgyűjtőbe ne kerüljön fóliázott, esetleg műanyaggal vagy fémmel kevert papírszemét se.

A régi újságok, tojástartók, tiszta papírzacskók és csomagolópapírok azonban gond nélkül feldolgozhatók, így ezeket bármikor bátran dobhatjuk a szelektív gyűjtőedénybe.

Sokan feledkeznek meg erről, és főként az ünnepek alatt rengeteg csomagolóanyag kerül a kukába és végzi háztartási hulladékként. Annak ellenére, hogy feldolgozás után akár füzet, papírtasak, csomagolóanyag, vagy egyéb, hétköznapi használati tárgy is készülhetne belőlük.

Milyen környezetbarát papírfajták léteznek?

Sokféle környezetbarát papírtípussal találkozhatunk a piacon, és nem feltétlenül csak az újrahasznosított alapanyagból készült termékekre kell gondolnunk.

Az Európai Unió 1993. júliusában bocsátotta ki az Eco-Managementand Audit Scheme rendeletet, mely egy ötféle minősítésből álló rendszerben kategorizálja a környezetbarát papírfajtákat.

A rendelet célja, hogy segítse azokat a szervezeteket a döntésben, akik munkájuk során szigorúan ellenőrzött, környezetbarát forrásból származó alapanyagokkal szeretnének dolgozni.

A minősítés szerint a környezetbarát papírok a következő kategóriákba sorolhatók:

 • Blauer Engel: A német „Kék Angyal” a legrégebbi, 1977 óta használt öko-címke. Olyan környezetbarát termékjelölés, mely főként a felelős, fenntartható erdőgazdálkodásra hívja fel a figyelmet.
  Kizárólag magán a terméken, vagy az adott termék közvetlen reklámozására szolgáló médiumokon tüntethető fel. Nem alkalmazható a gyártó reklámozására, sem a gyártó hivatalos iratain, sem a gyártó más termékeinek, termékcsoportjainak eladás-ösztönzése céljából.
 • EU-Blume: Európai tanúsítási rendszer, mely azoknak a termékeknek a jelölésére szolgál, melyek megfelelnek bizonyos ökológiai és használati alkalmassági kritériumoknak. Papírból készült termékek esetében azt igazolja, hogy a papír előállítása csak csekély károsító hatással járt környezetünkre nézve.
  Ahhoz, hogy egy gyártó elnyerje a jelölést, szigorú szabályozásoknak kell megfelelnie, a gyártási folyamatait illetően. Ezek főként a természetes anyagok és vegyszerek használatával, valamint a károsanyag-kibocsájtással kapcsolatosak.
  További követelmény ezen felül, hogy a papír alapanyaga fenntarthatóan kezelt erdőgazdálkodásból származzon.
 • FSC (Forest Stuartship Council): Közhasznú nemzetközi szervezet, mely szimbólumát kifejezetten a fenntartható erdőgazdaságok minősítésére dolgozta ki. Az FSC-szimbólummal ellátott papíripari termékek előállításához használt fa csakis környezetkímélő módon kezelt, védett területekről származik, törvényes keretek közt kitermelt alapanyagból.
 • Nordic Swan: Az északi régió 1989 óta létező öko-címkézési rendszere. Létrehozásának fő célja, hogy a fogyasztók könnyebben tájékozódhassanak az egyre növekvő számú öko-címkék között. A Nordic Swan az Északi Öko-címkézési testület munkáján keresztül harmonizálja a különböző címkézési rendszereket.
 • PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification): A PEFC független, nonprofit szervezet. Az általuk alapított címke célja, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás ügyét mozdítsa előre.

Mint az jól látható, az úgynevezett öko-címkék többsége főként az olyan termékek jelölésére szolgál, melyek alapanyaga fenntartható forrásból származik. Nem kizárólag az újrahasznosítás tehát az egyetlen módja a környezetbarát papíralapú termékek készítésének.

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

A vegyszerek is számítanak

Környezettudatosság szempontjából nem csak az erdők védettsége, de a papír gyártása során alkalmazott eljárások felügyelete is kiemelten fontos. Az, hogy a gyártó milyen vegyszereket használ a papír fehérítés során, rendkívül sokat számít a környezetbarát jelölés elnyerésében.

A természetre a leginkább káros megoldásnak a klórral történő fehérítés számít, hiszen a folyamat során keletkező dioxinok már önmagában is károsak a környezetre nézve. Éppen ezért már a klórmentes fehérítés biztosítására is léteznek külön minősítések.

Az ECF, a TCF, valamint a PCF jelzések mind azt jelzik, hogy a termék gyártása során nem használtak klórt a készítők. Utóbbi jelölés, a PCF pedig még azt is garantálja, hogy az újrapapírból készült termékek gyártásához a folyamat során nem került felhasználásra klórozott alapanyag.

Nem egyszerű, mégsem lehetetlen feladat

Mint azt láthatjuk, a papíralapú termékek esetében a környezettudatos vásárlás egyáltalán nem egyszerű feladat. A hétköznapok során egyre inkább bevett szokásnak számító újrahasznosítás még nem old meg minden problémát, és csak a teljes torta egy szeletének tekinthető.

Ha igazán odafigyelünk arra, hogy megóvjuk környezetünket, nem csak a hulladékgazdálkodás terén kell tudatosan gondolkodnunk, de arra is oda kell figyelünk, hogy az általunk vásárolt termékek fenntartható forrásból származó alapanyagból készüljenek.

Ez elsőre nehéznek tűnhet, azonban mégsem lehetetlen küldetés. A legjobb megoldást persze továbbra is az jelenti, ha a hétköznapok során arra törekszünk, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk.

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

Köszönöm hozzáállásukat és precíz, kreatív munkájukat. Zenei CD-ink borítója és szórólap készült eddig a nyomdában, tökéletes minőségben részükről, tökéletes megelégedettséggel részünkről. Barát István

Az Ofszetnyomda.hu lassan egy esztendeje kivitelezi megrendelőim kiadványait, és saját anyagaimat. Nem véletlen, hogy az első közös munkánk után mástól már nem is kérek árajánlatot 🙂 Szlogenjük mögött, “nyomdai megoldások igényeseknek” valós tartalom van. Nem “legyártást” végeznek, megoldásokat kínálnak, akkor is, ha az ember a grafikai tervezés vagy előkészítés során elbizonytalanodik. Amikor az elkészült munkákért megyek, mindig rápillantok a mások számára készített anyagokra is. Mert egy magamfajta grafikusnak élmény a polcokon sorakozó rengeteg pompásan kivitelezett, gusztusosan csomagolt kiadvány látványa. Bertalan Zoltán, Cinnepyrin

További olvasnivalók

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik: