E-book vs. nyomtatott könyv: valóban megöli a digitális média a printet?

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb háborújának a digitális és a print média harca tekinthető. Irodalmárok, kultúrantropológusok, könyvkiadók és nyomdászok egyaránt borúlátóan tekintettek a nyomtatott kiadványok jövőjére, és sokan egyenesen a könyvek, magazinok és napilapok várható kihalását jósolták az elkövetkező évtizedekre.

Mostanában azonban úgy tűnik, a kedélyek kissé elcsitultak. Kialakult egyfajta szimbiózis a nyomtatott kiadványok és virtuális testvéreik közt, és habár utóbbiak még mindig nagy népszerűségnek örvendenek, egyre inkább kezdenek visszatérni a köztudatba a print lapok, magazinok és kötetek.

Mik az okai ennek a tűzszünetnek, és vajon véglegesnek tekinthető-e ez a békés időszak, vagy egyszerű, átmeneti állapot? Ebben a bejegyzésben főkét ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A nyomtatott könyvet utánozhatatlan karaktere teszi szerethetővé

A nyomtatott könyvek előnyeit nem szükséges túlmagyaráznunk. Korábban már mi is foglalkoztunk ezekkel a blog keretein belül, és azok számára, akik legalább néhány kiadvánnyal rendelkeznek otthon a polcon, a virtuálisan pótolhatatlan sajátosságok valószínűleg önmaguktól értetődőek.

A friss papír illata mellett rengeteg dolog szól a klasszikus, papírformátumú könyvek mellett. A nyomtatott kiadványok hatékonyabban képesek lekötni figyelmünket, és fizikai formájuknak köszönhetően nagyobb becsben is tartjuk őket, mint digitális társaikat. Kézzelfoghatóságuk alapvetően értéket képvisel, ezáltal pedig sokszor tartalmukra is úgy tekintünk, mintha a nyomtatott lapok nagyobb életigazságokat, fajsúlyosabb gondolatokat lennének képesek hordozni, mint azok virtuális megfelelői.

Kevés szó esik azonban arról, miért is indult világhódító hadjáratra az e-könyv, és sokan miért preferálják napjainkban az elektronikus formátumú kiadványokat a papíralapú publikációkkal szemben.

Az e-könyv, olcsó, egyszerű és könnyen tárolható, de megvannak a hátrányai is

Az e-könyvet, mint jelenséget az internet megjelenése és széles körben történő elterjedése hívta életre. Hamar hatalmas népszerűségre tett szert, nem véletlenül.

A nyomtatott könyvek nagy hátránya, hogy rengeteg helyet képesek elfoglalni lakásunkban. Ezzel ellentétben a digitális változatok tárolásához nincs szükség hatalmas könyvespolcokra, akár több ezer kötet is elfér egyetlen olvasóeszközön, egy merevlemezen vagy flashdrive-on. Ezen túl az e-book előállítási költségei is alacsonyabbak, mint a print verzióké, így az esetek többségében olcsóbban elérhetők, egyszerűbben és hatékonyabban terjeszthetők.

A gyors és egyszerű digitális terjesztés persze csak egy bizonyos szempontból tekinthető pozitívumnak, egy ellentétes nézőpontból szemlélve viszont nagyon is negatív tulajdonság.

Az e-book fájlok kis mérete lehetővé teszi azt, hogy akár e-mailben csatolmányként, vagy egy felhőalkalmazásba feltöltve azonnal megoszthatóvá váljon a tartalom, akár egyszerre több száz, vagy ezer emberrel is. Míg korábban, a nyomtatott könyvek esetében a kalózmásolatok kevésbé okoztak problémát a szerzőknek és kiadóiknak, addig ma az e-bookok egyszerű elérhetősége jóval nagyobb fejtörést jelent azok számára, akiknek az illegális másolatok ellen fel kell venniük a lándzsát, és megvívni modern korunk egyik leginkább reménytelennek tűnő szélmalomharcát.

Nem oltják ki egymás életét, csupán kiegészítik egymást

A pozitívumok és negatívumok ismeretében talán már érthető, miért fér meg egymás mellett a két médium, és miért van az, hogy az e-könyvek továbbra is képtelenek kiütni a nyeregből a klasszikus, nyomtatott formátumot. Miért lehetséges mégis, hogy sokan nem testvérként, hanem afféle ősi ellenségként tekintenek a két, egymás társaságában egyre jobban megférő megoldásra?

Nos, ennek legfőbb oka az elmúlt évtized okoseszköz-forradalmában keresendő.

A hordozható, rengeteg hasznos tulajdonságot egyesítő elektronikai cikkek megjelenését az emberek többsége afféle mindent elsöprő és felülíró csúcstechnológiaként üdvözölte. Tíz évvel ezelőtt sokan gondolhattuk úgy, hogy egy PDF-fájlokat is kezelő, mp3 lejátszóval ellátott kamerás mobil vásárlása után nem lesz többé szükségünk digitális fényképezőkre, lemezjátszókra, vagy épp a forradalmi technológia mellett rendkívül ósdinak és elavultnak tűnő, papíralapú kiadványokra.

Az élet azonban, mint korábban sokszor, ismét a klasszikus formátumokat igazolta, és habár az okoseszközök megjelenése valóban sok szempontból egyszerűbbé tette a hétköznapokat, ahhoz még lényegesen kevés volt, hogy évtizedek, vagy évszázadok óta működő dolgokat tudjon száz százalékos hatékonysággal pótolni és felülírni. Nem ez volt azonban az első, és valószínűleg nem is ez lesz az utolsó próbálkozás erre.

A digitális könyvek forradalmát sokan hasonlítják például a hangoskönyvek megjelenéséhez. A néhány évtizeddel korábban felkapottá vált formátum a maga idejében forradalminak számított, mára pedig nem más, mint egy minimális érdeklődés kiváltására alkalmas alternatíva.

A kezdeti lelkesedés persze érthető, hiszen a hanglemezen, később digitális hangfájlokban tárolt könyvek azok számára is elérhetővé tettek bizonyos irodalmi műveket, akiknek vagy idejük, vagy pedig kedvük nem volt az olvasáshoz.

Sokan pedig már ezekben az időkben vizsgálták az olvasás alternatív módjainak a nyomtatott könyvekre gyakorolt, negatív hatásait, azonban minden előnye ellenére a hangoskönyvnek nem sikerült legyőznie a klasszikus nyomtatott formátumot, és megmaradt egyfajta kiegészítő lehetőségként azok számára, akik akkor is szeretnének befogadni bizonyos irodalmi- és szakszövegeket, ha épp nincs elegendő idejük az olvasásra.

És habár az e-könyvek estében némileg más a helyzet, kicsit azért mégis hasonló vizeken evezünk.

A digitális könyvek kényelmesen használhatók, és rengeteg olyan lehetőséget kínálnak, melyekre a klasszikus, nyomtatott változataik sosem lesznek képesek. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy évszázados történelemmel rendelkező médiumról beszélünk, melynek nem véletlenül sikerült annyi, viharos időszakot átvészelnie.

A nyomtatott könyvek kézzelfoghatóságuknak, és az anyagi mivoltuk által képviselt tekintélyüknek köszönhetik azt, hogy előre láthatólag sosem fognak eltűnni a köztudatból. És habár a digitális kiadványok napjainkban rendkívül népszerűek, úgy tűnik, előnyeik mellett megvannak azok a sebezhető pontjaik, melyeknek köszönhetően képtelenek megfosztani méltán megérdemelt trónjától nagytestvérüket, a klasszikus, nyomtatott könyvet.

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

Nemigen van időnk, sok a rohanás, így itt is rövid leszek. Hogy miért itt: Rugalmas, de igényes munka, rövid határidő, jó árak, nem okvetlenül kell professzionális nyomdai előkészítés (erre pl. nincs emberünk) az anyag feldolgozásához/nyomtatásához, barátságos környezet és barátságos kollégák. Mindez (hogy laza és olcsó) nem befolyásolja a végeredmény minőségét. Ritkán van szükségünk ilyesfajta szóróanyagra, de ha megint kell, ide jövünk. Üdvözlettel: Deák Tamás Picaro

Maximálisan elégedettek voltunk a szolgáltatással, a gyártott termék minőségével. Még egyszer köszönöm az együttműködést. Üdvözlettel, Kraffel Kornélia

Kérjen kuponkódot!

Kattintson a gombra, és kérje a kuponkódot, amivel már az első rendeléséből is kedvezményt kap.
Mintha már törzsvásárlónk lenne.

További olvasnivalók

Munkáink

Biztos vagyok abban, hogy az Ön kiadványát is úgy tudjuk legyártani, hogy a végeredménnyel Ön is és mi is elégedettek

Tovább olvasom »

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik:

Kérje a személyes kuponját!