Miért drágább a füles borítós könyv gyártása?

A füles könyvborító nagyobb védelmet biztosít a könyvnek, praktikusabb, és esztétikusabb is az egyszerű, kartonált puhakötésnél. Ebből adódóan pedig költségesebb is.

Elég betérnünk egy könyvesboltba ahhoz, hogy lássuk: ahány könyv, annyi nyomdai megoldás lehetséges. A kiadványok nem csak tartalmilag, de formájukban is különböznek egymástól. Többségüknél nem csak a méret, de a papír minősége, valamint a borító fajtája is eltérő lehet.

Alapvetően kétfajta borítót különböztethetünk meg. A boltok polcain vastag, keménytáblás kötéses, valamint vékony, kartonált borítójú könyvekkel találkozhatunk. Utóbbi kategóriába tartoznak a füles borítójú kötetek is, melyek annak ellenére is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hogy kivitelezésük drágább, mint az egyszerű puhatáblás borításé.

De mi a pontos oka ennek, és miért van az, hogy a füles borítóval ellátott kiadványokat ennek ellenére is imádja a könyvpiac?

Keménytáblás vs. puhafedeles kötés

A keménytáblás borító alapvetően esztétikusabb, és strapabíróbb is a puhafedeles borításnál. Nem csak elegánsabb, de nagyobb biztonságot is ad a köteteinknek az esetleges sérülésekkel szemben. A magasabb minőséget azonban meg kell fizetni, így a keménytáblás borítás legnagyobb hátránya az árában rejlik.

Ez nem véletlen, hiszen a keményfedeles könyvek esetében a kiadvány gerincet és vastag táblalemezt kap, lapjait pedig ragasztás helyett általában cérnával fűzik egybe. Ez lassabb folyamatot eredményez és több munkával is jár, sok esetben a keménytáblás könyveket pedig külön védőborítással is ellátják, ami szintén hozzájárul az előállítási ár növekedéséhez.

Ezzel ellentétben a kartonált, puhafedeles kötetek borítóját gyorsabb és gazdaságosabb eljárás elkészíteni. Ezek a kötések a könyvet alkotó papírtípusnál vastagabb kartonból készülnek, melyeket különböző módszerekkel felületkezelnek, lakkoznak vagy fóliáznak kiadás előtt. A kész borítót pedig általában ragasztással rögzítik a könyvtesthez.

Ez az eljárás lényegesen lecsökkenti a kötetek előállítási költségét, azonban kevésbé teszi ellenállóvá a kész könyveket a sérülésekkel szemben. Sőt, sok esetben a végeredmény kevésbé esztétikus, mint keménytáblás kötés.

Létezik azonban egy átmeneti megoldásnak is tekinthető borítófajta, ami tulajdonképpen a puhatáblás borítás bonyolultabb, „prémium” változata. Ez nem más, mint a füles könyvborító, mely nem csak praktikusabb, de ellenállóbb megoldást is jelent az egyszerű, kartonált kötéshez képest.

Miért jó a füles könyvborító?

Annak, hogy a füles borító olyannyira sikeres a puhatáblás könyvek esetében, két egyszerű oka van.

A sima puha borítót nyilván jól ismerjük. Azt is tudjuk, hogy mivel annak belső oldalára szinte sohasem kerül nyomat így kevesebb információ hordozására képesek, mint a vastagkötésű könyvek védőborításai.

A füles könyvborítón ezzel ellentétben nagyobb a nyomtatható felület, ezáltal az információközlésre is több lehetőségünk adódik. A behajtható füleken gond nélkül elhelyezhető például az adott kötet fülszövege, a szerzővel kapcsolatos, fontos információk, vagy akár a könyv ára és vonalkódja is.

Ezen felül a behajtható fülek a puha könyvborítót képesek hatékonyabban megóvni a sérülésektől. A behajtott részeknek köszönhetően ugyanis a borító vastagsága gyakorlatilag megduplázódik, ezáltal pedig strapabíróbbá válik kiadványunk.

Ezért kerül többe

Több oka is van annak, hogy a behajtható füles könyvborító többe kerül, mint az egyszerű, puhatáblás, kartonált kötés.

Az első és egyben legfontosabb dolog maga a nyomat mérete. A behajtható fülek miatt nagyobb papírívre van szükség a borítók kivitelezéséhez, ezzel pedig egyenesen arányosan növekszik az anyagköltség is. A papírívek méretének növekedésével pedig természetesen a felületkezelő anyag, azaz a borítók laminálására használt fólia mérete is növekszik.

Ez azonban még csak a kezdet, hiszen ezekhez a nagyobb méretű nyomatokhoz nem csak nagyobb papírívekre van szükség, de az elkészült anyagot meg is kell munkálni, méretre vágni, hajtogatni.

A füles könyvborítóval kapcsolatban pedig akadnak olyan feladatok, melyek gépesített gyártósoron nem végezhetők, kizárólag kézimunka segítségével tudjuk őket megoldani. Ilyen feladat például a hulladékanyag, vagy az úgynevezett vakborító kézzel történő letépkedése, illetve a behajtható fülek biegelése, hajtogatása is.

Arról nem is beszélve, hogy a füles borító esetében a gerinc ragasztása is bonyolultabb folyamatot jelent, mint a sima, kartonált változat esetében. A klasszikus puhatáblás kötés során a könyvtestet először a borítóhoz rögzítik, majd ezután kerül kivágásra a kiadvány. A füles borítóval ellátott kötetek esetében ez azonban nem megoldható, így előbb a borító méretre vágása szükséges, csak ezután tud megtörténni a lapok rögzítése.

Míg az egyszerű, kartonált kötés esetében az ilyen jellegű munkát gépek végzik, addig a méretüket és kialakításukat tekintve speciálisnak tekinthető, behajtható füles borítók esetében a folyamat megoldása gépesítve nem lehetséges.

Mindezen szempontokat figyelembe véve már kevésbé tűnhet irreálisnak, hogy a füles könyborító egy 1-2 ezer példányban készülő könyv esetén akár 25-30%-kal magasabb gyártási költséget is jelenthet.

Valóban megéri?

Sokakban merülhet fel persze a kérdés, hogy ha a füles könyvborító ilyen jelentős módon hozzájárulhat a nyomdaköltségek növekedéséhez, érdemes-e egyáltalán alkalmazni, vagy jobban megéri az egyszerű, puhatáblás borítást választani?

Nos, napjaink könyveladásait tekintve bátran kijelenthetjük, hogy habár a könyvpiac az új idők új kihívásainak köszönhetően válságos éveket élt át, az elmúlt pár évben az univerzum rendje kezd a helyére billenni. Egyre nagyobb ugyanis a kereslet a minőségi nyomdai kiadványok iránt, és az emberek egyre gyakrabban választják újból a klasszikus könyvformát az egyszerűbb és olcsóbb e-bookok helyett.

És alapvetően elmondható, hogy egy kiadás minél igényesebb, annál szívesebben áldoznak rá pénzt az emberek.

A behajtható füles borítás olcsóbb és praktikusabb a keménytáblás kötésnél, azonban lényegesen elegánsabb az egyszerű, kartonált puhatáblás borításnál, és nagyobb védelmez is biztosít kiadványainknak. Éppen ár-érték arányának köszönhető tehát, hogy a könyvesboltba betérő emberek szívesen választják azokat a köteteket, melyek ilyen formában lettek a nyomdai munka során kivitelezve.

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

Gyorsan és jó minőségben dolgoznak és az áraik is a legjobbak. Már több ismerősömnek is az ofszetnyomda.hu-t ajánlottam illetve legközelebb is hozzájuk fordulok! Pápai Attila

Kedves Csaba! Nagyon köszönjük a körültekintő segítséget, amit nyújtotta a szórólap elkészítéséhez, ami ovis táborunkra hívta fel a figyelmet. A nyomdai munka a szervezés és az emberi oldal, amivel a megrendelőként találkozhattunk, példaértékű, minden cég számára. Nem kérdés, hogy kit választunk a jövőben! További sok sikert kívánunk! Pege Zsóka Pingvin Nemzetközi Óvoda

Kérjen kuponkódot!

Kattintson a gombra, és kérje a kuponkódot, amivel már az első rendeléséből is kedvezményt kap.
Mintha már törzsvásárlónk lenne.

További olvasnivalók

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik:

Könyvlap

Munkáink

Biztos vagyok abban, hogy az Ön kiadványát is úgy tudjuk legyártani, hogy a végeredménnyel Ön is és mi is elégedettek leszünk. Az eddigi, több mint

Elolvasom »

Kérje a személyes kuponját!