Miért drágább a füles borítós könyv gyártása?

A füles könyvborító nagyobb védelmet biztosít a könyvnek, praktikusabb, és esztétikusabb is az egyszerű, kartonált puhakötésnél. Ebből adódóan pedig költségesebb is.

Elég betérnünk egy könyvesboltba ahhoz, hogy lássuk: ahány könyv, annyi nyomdai megoldás lehetséges. A kiadványok nem csak tartalmilag, de formájukban is különböznek egymástól. Többségüknél nem csak a méret, de a papír minősége, valamint a borító fajtája is eltérő lehet.

Alapvetően kétfajta borítót különböztethetünk meg. A boltok polcain vastag, keménytáblás kötéses, valamint vékony, kartonált borítójú könyvekkel találkozhatunk. Utóbbi kategóriába tartoznak a füles borítójú kötetek is, melyek annak ellenére is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hogy kivitelezésük drágább, mint az egyszerű puhatáblás borításé.

De mi a pontos oka ennek, és miért van az, hogy a füles borítóval ellátott kiadványokat ennek ellenére is imádja a könyvpiac?

Keménytáblás vs. puhafedeles kötés

A keménytáblás borító alapvetően esztétikusabb, és strapabíróbb is a puhafedeles borításnál. Nem csak elegánsabb, de nagyobb biztonságot is ad a köteteinknek az esetleges sérülésekkel szemben. A magasabb minőséget azonban meg kell fizetni, így a keménytáblás borítás legnagyobb hátránya az árában rejlik.

Ez nem véletlen, hiszen a keményfedeles könyvek esetében a kiadvány gerincet és vastag táblalemezt kap, lapjait pedig ragasztás helyett általában cérnával fűzik egybe. Ez lassabb folyamatot eredményez és több munkával is jár, sok esetben a keménytáblás könyveket pedig külön védőborítással is ellátják, ami szintén hozzájárul az előállítási ár növekedéséhez.

Ezzel ellentétben a kartonált, puhafedeles kötetek borítóját gyorsabb és gazdaságosabb eljárás elkészíteni. Ezek a kötések a könyvet alkotó papírtípusnál vastagabb kartonból készülnek, melyeket különböző módszerekkel felületkezelnek, lakkoznak vagy fóliáznak kiadás előtt. A kész borítót pedig általában ragasztással rögzítik a könyvtesthez.

Ez az eljárás lényegesen lecsökkenti a kötetek előállítási költségét, azonban kevésbé teszi ellenállóvá a kész könyveket a sérülésekkel szemben. Sőt, sok esetben a végeredmény kevésbé esztétikus, mint keménytáblás kötés.

Létezik azonban egy átmeneti megoldásnak is tekinthető borítófajta, ami tulajdonképpen a puhatáblás borítás bonyolultabb, „prémium” változata. Ez nem más, mint a füles könyvborító, mely nem csak praktikusabb, de ellenállóbb megoldást is jelent az egyszerű, kartonált kötéshez képest.

Miért jó a füles könyvborító?

Annak, hogy a füles borító olyannyira sikeres a puhatáblás könyvek esetében, két egyszerű oka van.

A sima puha borítót nyilván jól ismerjük. Azt is tudjuk, hogy mivel annak belső oldalára szinte sohasem kerül nyomat így kevesebb információ hordozására képesek, mint a vastagkötésű könyvek védőborításai.

A füles könyvborítón ezzel ellentétben nagyobb a nyomtatható felület, ezáltal az információközlésre is több lehetőségünk adódik. A behajtható füleken gond nélkül elhelyezhető például az adott kötet fülszövege, a szerzővel kapcsolatos, fontos információk, vagy akár a könyv ára és vonalkódja is.

Ezen felül a behajtható fülek a puha könyvborítót képesek hatékonyabban megóvni a sérülésektől. A behajtott részeknek köszönhetően ugyanis a borító vastagsága gyakorlatilag megduplázódik, ezáltal pedig strapabíróbbá válik kiadványunk.

Ezért kerül többe

Több oka is van annak, hogy a behajtható füles könyvborító többe kerül, mint az egyszerű, puhatáblás, kartonált kötés.

Az első és egyben legfontosabb dolog maga a nyomat mérete. A behajtható fülek miatt nagyobb papírívre van szükség a borítók kivitelezéséhez, ezzel pedig egyenesen arányosan növekszik az anyagköltség is. A papírívek méretének növekedésével pedig természetesen a felületkezelő anyag, azaz a borítók laminálására használt fólia mérete is növekszik.

Ez azonban még csak a kezdet, hiszen ezekhez a nagyobb méretű nyomatokhoz nem csak nagyobb papírívekre van szükség, de az elkészült anyagot meg is kell munkálni, méretre vágni, hajtogatni.

A füles könyvborítóval kapcsolatban pedig akadnak olyan feladatok, melyek gépesített gyártósoron nem végezhetők, kizárólag kézimunka segítségével tudjuk őket megoldani. Ilyen feladat például a hulladékanyag, vagy az úgynevezett vakborító kézzel történő letépkedése, illetve a behajtható fülek biegelése, hajtogatása is.

Arról nem is beszélve, hogy a füles borító esetében a gerinc ragasztása is bonyolultabb folyamatot jelent, mint a sima, kartonált változat esetében. A klasszikus puhatáblás kötés során a könyvtestet először a borítóhoz rögzítik, majd ezután kerül kivágásra a kiadvány. A füles borítóval ellátott kötetek esetében ez azonban nem megoldható, így előbb a borító méretre vágása szükséges, csak ezután tud megtörténni a lapok rögzítése.

Míg az egyszerű, kartonált kötés esetében az ilyen jellegű munkát gépek végzik, addig a méretüket és kialakításukat tekintve speciálisnak tekinthető, behajtható füles borítók esetében a folyamat megoldása gépesítve nem lehetséges.

Mindezen szempontokat figyelembe véve már kevésbé tűnhet irreálisnak, hogy a füles könyborító egy 1-2 ezer példányban készülő könyv esetén akár 25-30%-kal magasabb gyártási költséget is jelenthet.

Valóban megéri?

Sokakban merülhet fel persze a kérdés, hogy ha a füles könyvborító ilyen jelentős módon hozzájárulhat a nyomdaköltségek növekedéséhez, érdemes-e egyáltalán alkalmazni, vagy jobban megéri az egyszerű, puhatáblás borítást választani?

Nos, napjaink könyveladásait tekintve bátran kijelenthetjük, hogy habár a könyvpiac az új idők új kihívásainak köszönhetően válságos éveket élt át, az elmúlt pár évben az univerzum rendje kezd a helyére billenni. Egyre nagyobb ugyanis a kereslet a minőségi nyomdai kiadványok iránt, és az emberek egyre gyakrabban választják újból a klasszikus könyvformát az egyszerűbb és olcsóbb e-bookok helyett.

És alapvetően elmondható, hogy egy kiadás minél igényesebb, annál szívesebben áldoznak rá pénzt az emberek.

A behajtható füles borítás olcsóbb és praktikusabb a keménytáblás kötésnél, azonban lényegesen elegánsabb az egyszerű, kartonált puhatáblás borításnál, és nagyobb védelmez is biztosít kiadványainknak. Éppen ár-érték arányának köszönhető tehát, hogy a könyvesboltba betérő emberek szívesen választják azokat a köteteket, melyek ilyen formában lettek a nyomdai munka során kivitelezve.

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

Pár évvel ezelőtt képeslapot készíttettem, és a nyomdakeresés során bukkantam az Ofszetnyomdára. Bár akkor nem itt nyomtattattam a képeslapokat, de a marketing elért, hiszen a kapcsolati lehetőséget Huszár Csaba jó használja. Az eltelt időben figyelemmel követtem a nyomda ajánlatait, és a legutóbbi névjegy-akciót kihasználtam. Az eredmény nagyon jó lett. Éppen nem volt szükségem névjegyre, mivel az előző akcióról lecsúsztam és máshol csináltattam meg akkor, de érdekelt a nyomda és az eredmény, ezért most kihasználtam a lehetőséget. K.Gy.

Sok nyomdánál megfordultam, de sehol nem tapasztaltam ekkora segítőkészséget, türelmet, mint itt! Én már nem keresek más céget! Mindenkinek AJÁNLOM, aki rugalmas, gyors és minőségi munkát szeretne!!!! Alavári Edit az Ixionstúdió kft. ügyvezetője

További olvasnivalók

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik:

Könyvlap

Munkáink

Biztos vagyok abban, hogy az Ön kiadványát is úgy tudjuk legyártani, hogy a végeredménnyel Ön is és mi is elégedettek leszünk. Az eddigi, több mint

Elolvasom »