Minden, amit a képeslapokról tudni érdemes

A képeslapok története nem ma kezdődött, de még csak nem is a közelmúltban. A színes üdvözlőkártyák a XVII. század óta velünk vannak, Magyarországon pedig a Monarchia korában, nem kevesebb, mint 150 éve adták postára az első képes levelezőlapot.

És habár internet és az okostelefonok elterjedése óta a színes üdvözlőkártyák használata egyre kevésbé gyakori, ma is megvan a varázsa annak, ha szeretteinknek jeles alkalmakon, nyaralásról vagy üzleti útról egy személytelen üzenet helyett egy szép, helyi képeslapot küldünk.

Hogyan indult világhódító útjára a képeslap, hogyan változott az évtizedek során, és miért jelenti még napjainkban is különleges formáját az üdvözlésnek? Az alábbi írásban minden ezekre az érdekes kérdésekre keressük a válaszokat.

A képes levelezőlap születése

A ma is ismert képeslapok története meglehetősen régmúltra nyúlik vissza. Egészen pontosan a XVII. század eleji Franciaországba. A franciák az 1800-as években már használtak különböző üdvözlő- és köszönőlapokat, ám ezek még a postai levelezőlapoktól eltérően jobban hasonlítottak afféle illusztrált névjegykártyákra. Ezeket ugyanis főként üzletemberek, kereskedők használtak egymás közti adatcserére. Az elődök sorába tartoznak továbbá a mintás levélpapírok és az úgynevezett „Kunstbillet”-nek nevezett köszöntőkártyák is, melyeket eleinte kézzel festettek, majd később nyomatok formájában árusítottak. Ezek már az az Osztrák-Magyar Monarchiában is nagy népszerűségnek örvendtek.

Magának a levelezőlapnak az ötlete először Heinrich Stephan fejében merült fel, 1865-ben. Stephan ötletét az V. karlsruhei konferencián tárta a nagyvilág elé, célja pedig a postai íjszabás olcsóbbá tétele volt. Az ötlet azonban jó időre jegelve lett, és hogy valójában mikor jelentek meg az első képes levelezőlapok és ki volt a feltalálójuk, egészen pontosan nem lehet tudni. Az Osztrák–Magyar Monarchiában 1869. október 1-jén hozták forgalomba az első példányt, amin a „Correspondenz-Karte” felirat mellett az osztrák és a magyar címer is látható volt.

Hogyan készül a képeslap?

A történelem során a képes levelezőlapok formailag és megjelenésben is rendkívül sokat változtak. A felhasznált grafikákat eleinte litográfiai eljárással sokszorosították, majd később a fémnyomás, majd a fénykép levonat alkalmazása is jellemző volt.

Az ofszet nyomdatechnika az 1930-as években vette át a szerepet, mely a digitális nyomtatás mellett napjainkban is a legelterjedtebb módszernek számít a képeslapkészítés terén. Előbbi általában a nagyobb példányszámban gyártott levelezőlapok esetében jellemző, míg utóbbi körül-belül 600-800 darab legyártásáig számít gazdaságosnak.

Milyen papírt használnak a képeslap elkészítéséhez?

A képeslapok készítéséhez használt papír anyagát és minőségét tekintve változó lehet, de legfőképp a nyomtatási eljáráshoz igazodó, kétféle papírtípus a jellemző: az egy oldalán mázolt ofszet karton, valamint a digitális kartonpapír.

Előbbi egy erős kartonpapír, melynek a színes grafikát tartalmazó oldala fényes mázzal kezelték. Ez a fajta papír erős anyaga miatt elsősorban ofszetnyomással munkálható meg, a digitális nyomdagép hengerei nehezen tudnak megbirkózni vele. A digitális karton ezzel szemben vékonyabb anyagú, és a kisebb nyomdagépek által is könnyebben kezelhető.

Méretét tekintve a „normál” képeslap A6-os, azaz 148×105 mm-es, de találkozhatunk az LA4-es mérettel is, ami 210×99 mm-es.

A képeslap, mint műtárgy

A képeslapok a bélyegekhez hasonlóan igazán különleges nyomdaipari terméknek számítanak, hiszen változatos megjelenésük miatt több, mint egy évszázada a gyűjtők nagy kedvencei.

A képes levelezőlapok gyűjtése, mint szabadidős tevékenység a XIX. század végén kezdett elterjedté válni. A nagy érdeklődésre való tekintettel ekkor ugyanis egyre több nyomda fogott bele a gyártásukba. Ekkor kezdett el szélesedni a levelezőlapokon megjelenő grafikák, képek tematikája is, a komolyabb darabok mellett megjelentek a humoros levelezőlapok is. A sokszínűség ráadásul nem csak a grafikákban, nyilvánult meg, hiszen ezekben az időkben tűntek fel először a piacon a különböző nyomdatechnikákkal készült képeslapok is.

Az 1900-as évek vége után már nem kellett sokat várni arra, hogy a képes levelezőlapok gyűjtése valódi passzióvá nője ki magát a polgárság körében. A bélyeggyűjtéshez hasonlóan klubok, egyesületek szerveződtek köré, ahol az emberek ritka darabokat cserélgettek egymás közt, és teljes sorozatok, „évadok” kigyűjtésére törekedtek. És habár napjainkban egyre kevesebb képeslappal találkozhatunk az üzletek, postahivatalok polcain, máig léteznek olyan képeslapgyűjtők, akik továbbra is kitartanak hobbijuk mellett.

Ez nem véletlen, hiszen némelyik képeslap nem csak szép, de rendkívül értékes is lehet.

A régi idők üdvözlőlapjai közt akadnak például olyanok is, melyek ritkaságuk miatt külön műtárgynak számítanak, és a bélyegekhez hasonlóan kifejezetten magas áron kerülhetnek árverésre. A világ legrégebbi Valentin-napi üdvözlőkártyája például hétezer fontért, azaz nem kevesebb, mint 2,5 millió forintért került kalapács alá egy derbyshire-i árverésen, szerencsés tulajdonosa pedig a világ egyik legnagyobb kollekciójával rendelkező képeslapgyűjtője.

A gyűjtők többsége azonban az ilyen ritka darabok létezése ellenére is azt vallja, hogy a sok képeslap egy helyen csak kartonhalmaz. Gyűjteménnyé a szívvel-lélekkel történő rendszerezés, szelektálás teszi az üdvözlőkártyákat. A rendszerezés pedig nem egyszerű, ámde szórakoztató feladat. A képeslapok ugyanis nem csak témájuk, de rengeteg egyéb szisztéma szerint is elrendezhetők. Az igazán fanatikus gyűjtők a különböző tematikákon belül ABC-sorrendre, a motívumok szerinti rendezésre, valamint az évjárat szerinti szelekcióra esküsznek, de sokan akadnak, akik kollekciójukat teljesen egyedi, számukra kedves és logikus módon szeretik rendben tartani.

A képeslapgyűjtők dolga azonban az idő előrehaladtával egyre nehezebb lesz, hiszen a digitális kor beköszöntével kedvelt nyomdaipari termékük gyártása egyre inkább úgy tűnik, háttérbe szorul, hogy lesz-e újabb aranykora a mintás üdvözlőlapoknak, az kizárólag azon múlik, a modern kor embere mennyire képes újra felfedezni a fantáziát ezekben a színes kis kártyákban. Mert felfedezni bennük van mit, annyi szent!

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

Maximálisan elégedettek voltunk a szolgáltatással, a gyártott termék minőségével. Még egyszer köszönöm az együttműködést. Üdvözlettel, Kraffel Kornélia

Megrendelésem (névjegy) időre elkészült, A kivitelezés nagyon jó, a munkaminőségével teljesen elégedett vagyok 8) dr. Falus András

Kérjen kuponkódot!

Kattintson a gombra, és kérje a kuponkódot, amivel már az első rendeléséből is kedvezményt kap.
Mintha már törzsvásárlónk lenne.

További olvasnivalók

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik:

Kérje a személyes kuponját!