Mennyiért NEM tudják megcsinálni?

vagy

Mennyiért tudják NEM megcsinálni?

A minap egy érdekes történetet mesélt egyik ügyfelünk.

Egy korábbi terméket (csomagolást) szeretett volna újra gyártatni. Változatlan utánnyomás lett volna.

Az árajánlatot aktualizáltuk.

Az ügyfél elküldött egy fájlt. Megnéztük, leellenőriztük, tudunk belőle dolgozni. Megrendelés még nincs, csak egyeztetés folyik.

Pár nap múlva izgatottan hívott az ügyfél telefonon:

– A küldött fájlból nem lehet ugyanazt a színárnyalatot elérni, mint a múltkor! – mondta.

– Dehogynem! Pontosan a színhűség miatt nyomtuk a múltkor is 2 Pantone színnel, továbbá feketével és sárgával. Ezt együtt kísérleteztük ki! Ha most is ugyanúgy csináljuk, akkor ugyanolyan lesz a végeredmény.

– De én nem ismerem a Pantone-kódokat. 

– Semmi baj, ha minden változatlan, akkor nekünk megvannak a korábbi paraméterek. És a fájlból is kiolvasható a két Pantone-kód is. Biztos, hogy nem lesz gond, ha újra nálunk rendeli meg. 

– Tudom, hogy nem lehet hozni a kívánt színeket! Elmennék személyesen leegyeztetni, leellenőrizni!

Próbáltam nyugtatni, emlékeztetni, hogy a múltkor is kifogástalan minőségűt gyártottunk neki, most se lesz ez máshogy. Eljött a nyomdába, és elmondta, hogy magas volt az árunk, és kapott sokkal olcsóbbat mástól. Meg is rendelte már ott, elkezdték a nyomást, de gépinduláskor leállíttatta.

Azok a színek meg se közelítik a korábbi gyártásunk színeit!

Hozott is egy nyomott ívet, mi is kerestünk egy korábbi nyomatot. Azonnal látszott, hogy óriási az eltérés.

Rögtön láttuk rajta, hogy a 4+0 (2 Pantone + fekete és sárga) színű PDF-ből valóban 4+0 nyomatot készítettek, de CMYK-val! Persze, hogy nem egyeznek a színek!!!

A Tisztelt (nem)Versenytárs egyik dolgozójának se jutott eszébe, hogy mit rontottak el. Már a PDF-ből kiolvashatták volna, hogy milyen festékekkel kellene nyomni, de a szaktudásuk nem terjedt ki arra, hogy ezt megállapítsák. Még akkor se, amikor a megrendelő szólt, hogy nem jók a színek a nyomaton.

Az ügyféllel most ki akarják fizettetni a munkához megvásárolt, megvágott papírt – miközben az ő kóklerségük áldozata lett. Ráadásul majdnem a beszerzési ár dupláját kérik!

Én is mondhattam volna a valós ár felét, és tuti megkapom a megrendelést. Később meg közlöm, hogy ennyiért NEM tudom megcsinálni. De azért még a megrendelő fizessen nekem, amiért én raboltam az ő idejét..

Vagy már az árajánlatba két árat írok:

  1. ennyiért tudom NEM megcsinálni (de lenne itt egy villanyszámla, amit fizessen be a T. ügyfél…);
  2. ennyiért meg a legjobb tudásunk szerint úgy készítjük el Önnek, hogy Ön is és mi is büszkék leszünk rá!

Tessék választani!

Az Ofszetnyomda.hu lassan egy esztendeje kivitelezi megrendelőim kiadványait, és saját anyagaimat. Nem véletlen, hogy az első közös munkánk után mástól már nem is kérek árajánlatot 🙂 Szlogenjük mögött, “nyomdai megoldások igényeseknek” valós tartalom van. Nem “legyártást” végeznek, megoldásokat kínálnak, akkor is, ha az ember a grafikai tervezés vagy előkészítés során elbizonytalanodik. Amikor az elkészült munkákért megyek, mindig rápillantok a mások számára készített anyagokra is. Mert egy magamfajta grafikusnak élmény a polcokon sorakozó rengeteg pompásan kivitelezett, gusztusosan csomagolt kiadvány látványa. Bertalan Zoltán, Cinnepyrin

Eddigi legprofibb es leggyorsabb nyomda akivel cegunk dolgozott. Nagyon segitokesz es gyors csapattal. Dobai Daniel

További olvasnivalók

Munkáink

Biztos vagyok abban, hogy az Ön kiadványát is úgy tudjuk legyártani, hogy a végeredménnyel Ön is és mi is elégedettek

Tovább olvasom »

Szabványos méretek

A nyomdai gyakorlatban a legtöbbször kétféle papírral találkozhatunk, attól függően, hogy milyen nyomógépen, milyen technológiával dolgozzuk fel: íves, és tekercses formában.

A legjellemzőbb szabványos papírméretek az A és B fősorozatba tartoznak.

Tovább olvasom »

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik:

Gépmester

Íves ofszetnyomás

A nyomdaipar egyik legelterjedtebb technikája. Jelentése: átmásolás, áthelyezés. A nyomat a nyomólemezről egy gumikendőre, arról a papírra vagy más nyomathordozóra kerül. A nyomathordozó lehet papír

Elolvasom »