Leggyakoribb hibák nyomdai gyártásra leadott anyagoknál

Hogyan adjam le a nyomdának a gyártásra az anyagot, hogy gyorsan, extra költségek nélkül, jó minőségű kiadványt kapjak?

Mindenen akarunk spórolni.

Mindent “okosba'”, ügyeskedve, magyar leleményességgel akarunk megoldani. A legtöbben, legtöbbször.

Sokszor elspóroljuk azokat a költségeket, amelyek egyébként elengedhetetlenek. Ilyen például, ha a nyomdai gyártásra nem szakember készíti elő a kiadványt. Legalábbis nem nyomdai előkészítésben jártas szakember. Olyan is van, hogy nem a megfelelő szoftvereket használják a feladathoz. Ekkor nagy valószínűséggel olyan anyag készül, ami nyomdai gyártásra nem alkalmas. Fontos tehát, hogy a nyomdakésznek mondott anyag valóban nyomdakész legyen.

Lássuk azokat a dolgokat, amire ha Ön is odafigyel, akkor a lehető legrövidebb gyártási idővel, mindenféle időtrabló egyeztetések nélkül is olyan kiadványt foghat a kezébe amire Ön is és mi is büszkék leszünk.

Helyes méretű tervezés, előkészítés

Ellenőrizze a PDF tulajdonságait. Nézze meg, hogy a vágójelek közötti méret megegyezik-e azzal a mérettel, amekkora a kész kiadvány is lesz. Ha nem megfelelő méretben készítették elő a fájlt, akkor nem biztos, hogy a megrendelésnek megfelelő méretben a nyomat minősége kifogástalan lesz. Például ha nagyítani kell, akkor azt csak minőségromlás mellett lehetséges, mert a nagyítással a képek, grafikai elemek felbontása, élessége csökken.

Megfelelő felbontású képek használata

Ellenőrizze a képek felbontását, hogy a nyomaton is élethű, éles képek jelenjenek meg!

Ellenőrizze a képek felbontását, hogy a nyomaton is élethű, éles képek jelenjenek meg! A kiadványszerkesztő programban a nyomdai PDF generálása előtt érdemes lefuttatni egy ellenőrzést. Többnyire ez egy “Preflight” paranccsal indítható.

Ez megmutat minden olyan egyéb hibát, amit érdemes kijavítani a gyártás előtt:

  • képek, grafikai elemek felbontása, ajánlott a 300 dpi (dots per inch, pont per hüvelyk), de mindenképpen 200 dpi feletti legyen (nagyobb méretű nyomatoknál, óriásplakátnál, molinónál lehet kisebb, hiszen ezeket távolabbról nézzük, így felesleges az éles, részletgazdag képek használata)
  • színes elemek a gyártással megegyező megfelelő színrendszerben legyenek (íves ofszetnyomásnál ez általában CMYK, ha Pantone festékkel is kell nyomni, akkor az adott Pantone is szerepeljen benne),
  • fontok, betűtipusok megléte, illetve beillesztése megtörtént-e megfelelően.

Kifutó

Legalább 3mm, irkázott kiadványoknál legalább 5mm kifutó legyen!

Legalább 3mm, irkázott kiadványoknál legalább 5mm kifutó legyen! A kifutót (vagy rátöltést) nem felejtse el! Ha a kiadvány olyan grafikát, hátteret tartalmaz, amely az oldal széléig ér, azokat ki kell engedni a vágáson kívülre.

Kifutó vagy rátöltés az, ha egy grafikai elem túlnyúlik a kiadvány szélein. Erre azért van szükség, mert a kiadványt kész kiadvány vágott méreténél nagyobb méretű papírívre nyomjuk, majd levágjuk a széleit. A nyomdagép nem képes a papír szélére nyomtatni, ezért a kész nyomdaterméket mindig méretre kell vágni. A vágás során nem lehet pontosan az oldal szélére tervezett kép szélét levágni. A vágás technológiája nem sebészi pontosságú, vágás során, fehér csík maradhat. Ezen kívül a vágójelen belül is célszerű 3-5mm biztonsági távolságot, margót tervezni, ha igényes megjelenést szeretne a kiadványának. A kifutó és a margó ezt az esztétikai hiányosságot küszöböli ki.

A kifutóra ne tervezzen fontos információt, grafikai elemet, szöveget!

Ez a néhány rövid videó nagyon jól szemlélteti a nyomdai kifutó szükségességét egy kifutós és a kifutó nélkül tervezett nyomdatermékeken:

Az Ofszet nyomda jellemzése :): Segítőkész tanácsadás, minden felmerülő kérdésre, gyors, meggyőző válasz. Pontos, nagyon szép munka,határidőn belüli teljesítés. Már nem az első munkák volt egymással, de maximális a megelégedettségünk.:) Mindenkinek csak ajánlani tudjuk az Ofszet Nyomdát, hogy bármilyen nyomdai termékre, munkára van szüksége, ne keressen mást. 🙂 🙂 🙂 Fazekas Erika

Kedves Csaba! Az én cégem fordítással, tolmácsolással és nyelvoktatással foglalkozik. Azt szeretem, amikor így működünk mi is, mint amilyen szolgáltatást Önöktől kaptunk. Tényleg nagyon gyorsan, precízen dolgoztak. Önökhöz fogunk fordulni máskor is nyomdai munkáinknál. Székely Júlia

További olvasnivalók

Íves ofszetnyomás

A nyomdaipar egyik legelterjedtebb technikája. Jelentése: átmásolás, áthelyezés. A nyomat a nyomólemezről egy gumikendőre, arról a papírra vagy más nyomathordozóra

Tovább olvasom »

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik: