Leggyakoribb hibák nyomdai gyártásra leadott anyagoknál

Hogyan adjam le a nyomdának a gyártásra az anyagot, hogy gyorsan, extra költségek nélkül, jó minőségű kiadványt kapjak?

Mindenen akarunk spórolni.

Mindent “okosba'”, ügyeskedve, magyar leleményességgel akarunk megoldani. A legtöbben, legtöbbször.

Sokszor elspóroljuk azokat a költségeket, amelyek egyébként elengedhetetlenek. Ilyen például, ha a nyomdai gyártásra nem szakember készíti elő a kiadványt. Legalábbis nem nyomdai előkészítésben jártas szakember. Olyan is van, hogy nem a megfelelő szoftvereket használják a feladathoz. Ekkor nagy valószínűséggel olyan anyag készül, ami nyomdai gyártásra nem alkalmas. Fontos tehát, hogy a nyomdakésznek mondott anyag valóban nyomdakész legyen.

Lássuk azokat a dolgokat, amire ha Ön is odafigyel, akkor a lehető legrövidebb gyártási idővel, mindenféle időtrabló egyeztetések nélkül is olyan kiadványt foghat a kezébe amire Ön is és mi is büszkék leszünk.

Helyes méretű tervezés, előkészítés

Ellenőrizze a PDF tulajdonságait. Nézze meg, hogy a vágójelek közötti méret megegyezik-e azzal a mérettel, amekkora a kész kiadvány is lesz. Ha nem megfelelő méretben készítették elő a fájlt, akkor nem biztos, hogy a megrendelésnek megfelelő méretben a nyomat minősége kifogástalan lesz. Például ha nagyítani kell, akkor azt csak minőségromlás mellett lehetséges, mert a nagyítással a képek, grafikai elemek felbontása, élessége csökken.

Megfelelő felbontású képek használata

Ellenőrizze a képek felbontását, hogy a nyomaton is élethű, éles képek jelenjenek meg!

Ellenőrizze a képek felbontását, hogy a nyomaton is élethű, éles képek jelenjenek meg! A kiadványszerkesztő programban a nyomdai PDF generálása előtt érdemes lefuttatni egy ellenőrzést. Többnyire ez egy “Preflight” paranccsal indítható.

Ez megmutat minden olyan egyéb hibát, amit érdemes kijavítani a gyártás előtt:

  • képek, grafikai elemek felbontása, ajánlott a 300 dpi (dots per inch, pont per hüvelyk), de mindenképpen 200 dpi feletti legyen (nagyobb méretű nyomatoknál, óriásplakátnál, molinónál lehet kisebb, hiszen ezeket távolabbról nézzük, így felesleges az éles, részletgazdag képek használata)
  • színes elemek a gyártással megegyező megfelelő színrendszerben legyenek (íves ofszetnyomásnál ez általában CMYK, ha Pantone festékkel is kell nyomni, akkor az adott Pantone is szerepeljen benne),
  • fontok, betűtipusok megléte, illetve beillesztése megtörtént-e megfelelően.

Kifutó

Legalább 3mm, irkázott kiadványoknál legalább 5mm kifutó legyen!

Legalább 3mm, irkázott kiadványoknál legalább 5mm kifutó legyen! A kifutót (vagy rátöltést) nem felejtse el! Ha a kiadvány olyan grafikát, hátteret tartalmaz, amely az oldal széléig ér, azokat ki kell engedni a vágáson kívülre.

Kifutó vagy rátöltés az, ha egy grafikai elem túlnyúlik a kiadvány szélein. Erre azért van szükség, mert a kiadványt kész kiadvány vágott méreténél nagyobb méretű papírívre nyomjuk, majd levágjuk a széleit. A nyomdagép nem képes a papír szélére nyomtatni, ezért a kész nyomdaterméket mindig méretre kell vágni. A vágás során nem lehet pontosan az oldal szélére tervezett kép szélét levágni. A vágás technológiája nem sebészi pontosságú, vágás során, fehér csík maradhat. Ezen kívül a vágójelen belül is célszerű 3-5mm biztonsági távolságot, margót tervezni, ha igényes megjelenést szeretne a kiadványának. A kifutó és a margó ezt az esztétikai hiányosságot küszöböli ki.

A kifutóra ne tervezzen fontos információt, grafikai elemet, szöveget!

Ez a néhány rövid videó nagyon jól szemlélteti a nyomdai kifutó szükségességét egy kifutós és a kifutó nélkül tervezett nyomdatermékeken:

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

Gyorsan és jó minőségben készültek el az anyagaim, a megbeszélt határidőre. Csak jót mondhatok a munkájukról. Koltai László

Köszönöm! Tökéletesen meg voltam elégedve a szolgáltatással ha egyfogyott a szórólap MÉG jelentkezem! Gáll Szilárd MiCasa üzletek

További olvasnivalók

Plakátsuli

A plakát kitűnő reklámeszköz. Plakátnyomtatáson akkor gondolkodjon el, ha a rajta szereplő eseménynek, hírnek van ideje hatni. Azaz hetek, hónapok

Tovább olvasom »

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik:

Könyvlap

Munkáink

Biztos vagyok abban, hogy az Ön kiadványát is úgy tudjuk legyártani, hogy a végeredménnyel Ön is és mi is elégedettek leszünk. Az eddigi, több mint

Elolvasom »