Leggyakoribb hibák nyomdai gyártásra leadott anyagoknál

Hogyan adjam le a nyomdának a gyártásra az anyagot, hogy gyorsan, extra költségek nélkül, jó minőségű kiadványt kapjak?

Mindenen akarunk spórolni.

Mindent “okosba'”, ügyeskedve, magyar leleményességgel akarunk megoldani. A legtöbben, legtöbbször.

Sokszor elspóroljuk azokat a költségeket, amelyek egyébként elengedhetetlenek. Ilyen például, ha a nyomdai gyártásra nem szakember készíti elő a kiadványt. Legalábbis nem nyomdai előkészítésben jártas szakember. Olyan is van, hogy nem a megfelelő szoftvereket használják a feladathoz. Ekkor nagy valószínűséggel olyan anyag készül, ami nyomdai gyártásra nem alkalmas. Fontos tehát, hogy a nyomdakésznek mondott anyag valóban nyomdakész legyen.

Lássuk azokat a dolgokat, amire ha Ön is odafigyel, akkor a lehető legrövidebb gyártási idővel, mindenféle időtrabló egyeztetések nélkül is olyan kiadványt foghat a kezébe amire Ön is és mi is büszkék leszünk.

Helyes méretű tervezés, előkészítés

Ellenőrizze a PDF tulajdonságait. Nézze meg, hogy a vágójelek közötti méret megegyezik-e azzal a mérettel, amekkora a kész kiadvány is lesz. Ha nem megfelelő méretben készítették elő a fájlt, akkor nem biztos, hogy a megrendelésnek megfelelő méretben a nyomat minősége kifogástalan lesz. Például ha nagyítani kell, akkor azt csak minőségromlás mellett lehetséges, mert a nagyítással a képek, grafikai elemek felbontása, élessége csökken.

Megfelelő felbontású képek használata

Ellenőrizze a képek felbontását, hogy a nyomaton is élethű, éles képek jelenjenek meg!

Ellenőrizze a képek felbontását, hogy a nyomaton is élethű, éles képek jelenjenek meg! A kiadványszerkesztő programban a nyomdai PDF generálása előtt érdemes lefuttatni egy ellenőrzést. Többnyire ez egy “Preflight” paranccsal indítható.

Ez megmutat minden olyan egyéb hibát, amit érdemes kijavítani a gyártás előtt:

  • képek, grafikai elemek felbontása, ajánlott a 300 dpi (dots per inch, pont per hüvelyk), de mindenképpen 200 dpi feletti legyen (nagyobb méretű nyomatoknál, óriásplakátnál, molinónál lehet kisebb, hiszen ezeket távolabbról nézzük, így felesleges az éles, részletgazdag képek használata)
  • színes elemek a gyártással megegyező megfelelő színrendszerben legyenek (íves ofszetnyomásnál ez általában CMYK, ha Pantone festékkel is kell nyomni, akkor az adott Pantone is szerepeljen benne),
  • fontok, betűtipusok megléte, illetve beillesztése megtörtént-e megfelelően.

Kifutó

Legalább 3mm, irkázott kiadványoknál legalább 5mm kifutó legyen!

Legalább 3mm, irkázott kiadványoknál legalább 5mm kifutó legyen! A kifutót (vagy rátöltést) nem felejtse el! Ha a kiadvány olyan grafikát, hátteret tartalmaz, amely az oldal széléig ér, azokat ki kell engedni a vágáson kívülre.

Kifutó vagy rátöltés az, ha egy grafikai elem túlnyúlik a kiadvány szélein. Erre azért van szükség, mert a kiadványt kész kiadvány vágott méreténél nagyobb méretű papírívre nyomjuk, majd levágjuk a széleit. A nyomdagép nem képes a papír szélére nyomtatni, ezért a kész nyomdaterméket mindig méretre kell vágni. A vágás során nem lehet pontosan az oldal szélére tervezett kép szélét levágni. A vágás technológiája nem sebészi pontosságú, vágás során, fehér csík maradhat. Ezen kívül a vágójelen belül is célszerű 3-5mm biztonsági távolságot, margót tervezni, ha igényes megjelenést szeretne a kiadványának. A kifutó és a margó ezt az esztétikai hiányosságot küszöböli ki.

A kifutóra ne tervezzen fontos információt, grafikai elemet, szöveget!

Ez a néhány rövid videó nagyon jól szemlélteti a nyomdai kifutó szükségességét egy kifutós és a kifutó nélkül tervezett nyomdatermékeken:

Gyors, korrekt munka, kár hogy nincs hitelünk, kp-ba fizettem mindig, nekem ez nem túl előnyös. Többet tudnánk együtt dolgozni ha ezt meg lehetne oldani. Bartha Balázs

A hétvégén (vasárnap délelőtt) történt ajánlatkérésre néhány órán belül korrekt, kidolgozott árajánlatot küldtek részemre. Köszönöm! Lenner Péter

További olvasnivalók

Gyorsrendelés

…mert az idő pénz! Ezen az oldalon lehetősége van megrendelni a leggyakoribb, legegyszerűbb nyomdai kiadványokat. Olyan paraméterű kiadványok kerülnek ide,

Tovább olvasom »

Plakátsuli

A plakát kitűnő reklámeszköz. Plakátnyomtatáson akkor gondolkodjon el, ha a rajta szereplő eseménynek, hírnek van ideje hatni. Azaz hetek, hónapok

Tovább olvasom »

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik:

Könyvlap

Munkáink

Biztos vagyok abban, hogy az Ön kiadványát is úgy tudjuk legyártani, hogy a végeredménnyel Ön is és mi is elégedettek leszünk. Az eddigi, több mint

Elolvasom »

Szabványos méretek

A nyomdai gyakorlatban a legtöbbször kétféle papírral találkozhatunk, attól függően, hogy milyen nyomógépen, milyen technológiával dolgozzuk fel: íves, és tekercses formában.

A legjellemzőbb szabványos papírméretek az A és B fősorozatba tartoznak.

Elolvasom »
SUBSCRIBE TO NEWSLETTER
All rights reserved © Company Name, 2014
Dolor aliquet augue augue sit magnis, magna aenean aenean et! Et tempor, facilisis cursus turpis tempor odio, cursus montes ac turpis. Ultrices! Massa integer augue ridiculus adipiscing, massa cras pid. Turpis placerat scelerisque, vut odio mus non, mattis porttitor, nunc odio, turpis tortor sit? Pid amet, sed facilisis.
  • Goblinus globalus fantumo tandempo
  • Scelerisque cursus dignissim donus
  • Montes vutario lacus quis arcupolisio
  • Leftomato denitro oculus tepircos den
  • Spiratio dodenus christmas popupius
  • Afrenius globalus spiritum tandempo
  • Fitatos vutario lacus quis arcup delis
Végig nézte az ajánlatot?
Látta a kedvezményt?
Végig nézte az ajánlatot?
Látta a kedvezményt?
Várjon egy percet!
Megtalálta amit keresett?
Kérem mondja el nekünk a lenti rövid kérdőíven!
Sikerült választani?
Megrendelés lent
ÖNNEK MÁR VAN KEDVEZMÉNYE?
A nyilvántartásunk szerint az Ön előző rendelése alapján kedvezményt kaphat akár ebből a kiadványból is.
A részleteket az ofszetnyomda.hu/legyen-a-torzsvasarlonk/ oldalon tudja elolvasni.
Végig nézte az ajánlatot?
Látta a kedvezményt?
Akár 30% is lehet egyes rendeléseknél.*
*A kedvezmény a következő rendelésből kerül jóváírásra, ami az új rendelés 30%-a is lehet.
Árajánlatot szeretne kérni?
Ha nyomdai árajánlatot szeretne kérni egyszerű, gyors és könnyen használható felületen, akkor próbálja ki az ajánlatkérő chatrobotunkat, amivel pár perc alatt elkészítheti az ajánlatkérését!
Ez a vonat elment...
Ez az ajánlat legalább 2 hónapos. Frissíteni szükséges!
Rendelést csak az ajánlat frissítése után tud leadni.
A frissítés nem feltétlenül jelent új árakat, csak az ajánlat felülvizsgálatát a piaci változások függvényében.
...vagy mégse...?
Árajánlatot szeretne kérni?
Ha nyomdai árajánlatot szeretne kérni egyszerű, gyors és felhasználóbarát felületen, akkor próbálja ki az ajánlatkérő űrlapunkat, amit pár perc alatt ki tud tölteni!