Így készül a tökéletes kiadvány, lépésről lépésre

Bemutatjuk a kiadványkészítés legfontosabb lépéseit, és azokat a fontos tudnivalókat, amikre az egyes stádiumokban érdemes odafigyelni,

Amikor megvásárolunk egy könyvet vagy egy magazint, a legtöbbünknek meg sem fordul a fejében, tulajdonképpen hány ember munkájának a gyümölcsét tartjuk a kezünkben. Pedig egy igényes kiadványon számtalan szorgos kéz dolgozik, egymástól függetlenül, mégis egymás munkáját támogatva. Az írók, a lektorok, a grafikusok, valamint a nyomdászok tevékenysége egyaránt fontos részét képzi a folyamatnak.

A tökéletes kiadvány megalkotása éppen ezért nem csak érdekes, de bonyolult feladat is egyben. A végeredmény nagyban függ a különböző munkastádiumok megfelelő koordinációjától, illetve attól, az egyes szakemberek mennyire mozognak otthonosan a rájuk bízott területen.

Az alábbi bejegyzésben azt szeretnénk nagyvonalakban bemutatni, hogyan is készül egy kiadvány az ötlettől egészen a nyomdai kivitelezésig, és mik azok az apróságok, amikre a munka bizonyos szakaszaiban érdemes fokozott figyelmet fordítanunk.

A tökéletes ötlet megszületése

Legyen szó könyvről, magazinról, vagy reklámkiadványról, minden egyes nyomdatermék élete egy és ugyanazon közös ponton kezdődik: az ötlet megszületésénél.

Ha elhatározzuk, hogy nyomtatott kiadványt készítünk, rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk annak céljaival, és főként azzal, hogy kiket akarunk vele elérni, kik azok, akiket meg szeretnénk általa megszólítani.

Ez elméletben persze egyszerűnek tűnik, hiszen saját célközönségüket jobb esetben ismerjük. Fontos azonban, hogy már a tervezési fázis előtt tudjuk, milyen tartalommal, és főként: milyen vizuális megjelenéssel tudjuk tagjait hatékonyan megszólítani, cselekvésre ösztönözni, vagy vásárlásra késztetni.

Mind a szöveges tartalom, mind pedig a vizuális megjelenés terén más és más megoldások azok, amik jól működnek a különböző korcsoportok, vagy eltérő demográfiai hátterű közönség esetében. Máshogy szólítjuk meg az idős olvasókat, és máshogy kommunikálunk a fiatalokkal, legyen szó akár a szavakról akár az arculati elemekről, akár az adott kiadvány tervezett formátumáról.

Ezek mind-mind olyan tényezők, melyek részletes kifejtése a következő pontokra vonatkozik, azonban nem árt már azelőtt tisztán látni lelki szemeink előtt a célcsoportunk szempontjából releváns megoldásokat, mielőtt elkezdődne a munka érdemi része, és akár egyedül, akár több szakember segítségével belefognánk saját kiadványunk megvalósításába.

Tartalmi szerkesztés

A tökéletes ötlet megszületése után elérkezünk a tervezési fázisba, melynek első fontos lépését a szöveges tartalom létrehozása jelenti. A munkafolyamat a kiadvány jellegétől függően változó lehet, hiszen egy könyv és egy magazin, valamint egy prospektus és egy szórólap is más szövegírási, valamint szerkesztési eljárást igényel. Akadnak azonban olyan lépések, melyek egyik esetben sem maradhatnak ki a folyamatból.

Projektünk jellegétől és célközönségétől függően ügyelnünk kell arra, hogy megfelelő minőségű, és egyben megfelelő mennyiségű szöveg felhasználásával dolgozzunk. Egy könyv vagy egy magazin esetében ez nyilván nem jelent problémát, hiszen ekkor már nagy valószínűséggel az író, illetve az újságírók munkája adott, mint alapanyag. Egy reklámkiadvány esetében azonban fontos a feladathoz értő, megfelelő szövegíró megtalálása.

A kész szöveg pedig önmagában még nem feltétlenül elég. Egy tökéletes kiadvány esetében a szerkesztő és a lektor munkája is lényeges, hiszen az esetleges helyesírási hibák vagy logikai buktatók könnyedén tönkretehetik a vizuális szempontból legnagyobb odafigyeléssel felépített, prémium minőségben nyomtatott kiadványt is.

Vizuális tervezés

Ha már rendelkezünk a megfelelő mennyiségű és megfelelő minőségű szöveggel, elérkeztünk a tördelés és a grafikai tervezés szakaszához. Ez a lépés jelenti a folyamat leginkább összetett részét, és sok esetben akár több emberes munkáról is beszélhetünk.

Kiadványunk jellegétől függetlenül elsőként érdemes megfontolnunk, hogy teljesen egyedi megjelenést szeretnénk-e a kész nyomdaterméknek, vagy megelégszünk egy egyszerűbb, gyorsabb, és sok esetben olcsóbb megoldással, a különböző kiadványszerkesztő és grafikai szoftverekhez készített sablonok használatával.

Manapság már rengeteg szép és igényes template érhető el az olyan programokhoz, mint az Adobe InDesign vagy a Photoshop. Ezek néhány dollár ellenében beszerezhetők az olyan online áruházakból, melyek grafikusok és tervezők munkáit értékesítik. Ilyen például az Envato vagy GraphicRiver, ahol kedvünkre válogathatunk a jobbnál jobb, személyre szabható és szerkeszthető kiadványsablonok és grafikai elemek között.

Abban az esetben azonban, ha minden szempontból egyedi megjelenést szeretnénk saját nyomdatermékünknek, érdemes olyan tördelő-szerkesztőkkel és grafikusokkal együtt dolgoznunk, akik képesek a nevünkhöz, márkánkhoz köthető design megalkotására, munkáikat pedig nem pusztán érzésből, hanem formatervezés alapvető szabályainak ismeretében végzik.

Kiadványunk jellegétől függetlenül ugyanis a legapróbb elemek is beszédesek lehetnek, és egytől egyig szolgáltatásaink minőségéről, cégünk hozzáállásáról árulkodnak.

A megfelelő tördelés, a tudatos színhasználat, valamint a grafikai elemek és fotók minősége éppúgy hozzájárulnak egy könyv, egy magazin, vagy egy reklámkiadvány interpretációs lehetőségeihez, mint ahogyan az optimális stílusban megírt, és jól szerkesztett szöveges tartalom.

A különböző színsémák például más-más érzelmi húrokat pendítenek meg az egyes olvasóknál, a tipográfia pedig akár társadalmi pozíció, akár életkor alapján is meghatározó lehet egy nyomdai termék célközönségét illetően.

Utolsó simítások

Ha a grafikai tervezésen és a tördelésen is túlesünk, tulajdonképpen elmondhatjuk, hogy a korábban elképzelt és gondosan megtervezett kiadványunk összeállt, és nincs más dolgunk, mint a kész anyagot leadni az általunk választott nyomdának.

Mielőtt azonban ez megtörténne, akad néhány apróság, amit nem árt ellenőriznünk, hiszen a nem megfelelő formátumban vagy minőségben leadott anyag sok galibát okozhat mind nekünk, mind pedig a nyomdászoknak.

A nyomdakész anyagokat érintő leadási paraméterekre ebben a cikkben nem térnénk ki külön, hiszen ezzel a témakörrel korábban már foglalkoztunk behatóbban. Mindenképp érdemes azonban megjegyeznünk a következőket:

Figyeljünk arra, hogy nyomdakész anyagunkat megfelelő minőségben, a nyomdagépekhez kalibrált színrendszerben, a lehető legjobb felbontásban juttassuk el a nyomdászoknak, és vegyük figyelembe azt is, hogy nem minden nyomda egyforma feltételekkel és kívánalmakkal dolgozik a leadott nyersanyagot illetően.

Nyomdai munka

Az, hogy milyen nyomdát választunk terveink megvalósításához, szintén csak céljainktól függ. Korábban részletesen foglalkoztunk már a digitális és ofszet nyomdák közti különbségekkel, melyek leginkább a tervezett példányszám tükrében lehetnek igazán érdekesek.

Ha nagy példányszámú kiadvány tökéletes minőségű nyomtatására vágyunk, mindenképp érdemes az utóbbi technológiát választanunk. A digitális nyomdákat kisebb darabszám esetén érdemes fontolóra vennünk, és abban az esetben, ha nagyon szorít minket a határidő.

Értékteremtés, közös erővel

Összességében elmondható, hogy a kiadványtervezés sokkal több, mint egyszerű rutinmunka. Legyen szó akár könyvről, akár magazinról, akár brosúráról vagy egyszerű szórólapról, a tervezés és a kivitelezés több lépcsős, értékteremtő feladat.

A munka pedig akkor tud igazán hatékonyan működni, ha terveink egy tiszta koncepció köré épülnek, és a folyamatban dolgozó szakemberek mindegyike arra törekszik, hogy a legjobb formáját nyújtsa. Beleértve ebbe a szövegírókat, a szerkesztőket, a grafikusokat, és természetesen a nyomdászokat is.

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

Nagyon köszönöm a gyors és szép munkát! Az ár/minőség arány messze a legkedvezőbb! Legközelebb is Velük dolgoztatok majd! Bitó Emil

Köszönöm hozzáállásukat és precíz, kreatív munkájukat. Zenei CD-ink borítója és szórólap készült eddig a nyomdában, tökéletes minőségben részükről, tökéletes megelégedettséggel részünkről. Barát István

Kérjen kuponkódot!

Kattintson a gombra, és kérje a kuponkódot, amivel már az első rendeléséből is kedvezményt kap.
Mintha már törzsvásárlónk lenne.

További olvasnivalók

Gyorsrendelés

…mert az idő pénz! Ezen az oldalon lehetősége van megrendelni a leggyakoribb, legegyszerűbb nyomdai kiadványokat. Olyan paraméterű kiadványok kerülnek ide,

Tovább olvasom »

Plakátsuli

A plakát kitűnő reklámeszköz. Plakátnyomtatáson akkor gondolkodjon el, ha a rajta szereplő eseménynek, hírnek van ideje hatni. Azaz hetek, hónapok

Tovább olvasom »

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik:

27% vagy 5%?

ISBN számmal 5% ÁFA van a könyvön? NEM!!! Sokan tévesen hiszik, hogy az ISBN és az ÁFA összetartoznak. 27% helyett 5%-ot fizetni a nyomdának –

Elolvasom »

Kérje a személyes kuponját!