Hogyan kerülje el hatékonyan a hibás nyomdai anyag leadását?

Ha az ember először dolgozik együtt egy nyomdával, rengeteg kérdés merülhet fel benne a helyes anyagleadás kritériumait illetően. Ahhoz, hogy egy adott kiadvány az elvárásoknak megfelelő formában és minőségben kerüljön ki a nyomdászok kezei alól, alapvetően fontos, hogy megfelelő módon szerkesztett, a munkához minden szempontból jól optimalizált dokumentumot bocsájtsunk a rendelkezésükre.

De mik azok a részletek, amikre feltétlenül oda kell figyelnünk, azelőtt, hogy szórólapjainkat, névjegykártyáinkat, meghívóinkat, vagy egyéb, nyomtatásra szánt grafikai anyagainkat átadnánk a kivitelezésre?

Megfelelő formátum

A nem megfelelő formátumban leadott anyag kevésbé gyakori problémát jelent, azonban előfordulhat azok körében, akik korábban nem dolgoztak együtt profi nyomdával. Az anyagleadás formátuma minden nyomda esetében változó lehet, azonban a legtöbb esetben közös, hogy a nyomtatásra szánt dokumentumot nem szabad külön képfájlonként elküldenünk. Kerüljük az olyan formátumokat, mint az egyszerű PNG, JPG, illetve a Word dokumentumok, ezek ugyanis ezek nem nyomdai formátumok, ezekből a nyomda nem tud versenyképes, minőségi anyagot összeállítani.

A helyes típust általában a kifutóval, vágójelekkel ellátott, PDF formátumú dokumentum jelenti, melynek esetében a megfelelő színprofilja és helyes felbontása mellett a vágott méret és a kifutó megadására is oda kell figyelnünk.

Megfelelő felbontás

Az alacsony felbontású képek nem csak monitorunkon mutatnak rosszul. Nyomdai feldolgozásra gyakorlatilag teljesen alkalmatlanok, még akkor is, ha csak kis méretben szeretnénk használni őket.

Az is lehet, hogy a monitoron éles képet lát, de nyomtatásra mégis alkalmatlan az adott kép. A legtöbb profi nyomda éppen ezért nem tud az általunk készített anyagokkal dolgozni abban az esetben, ha a képek mérete és felbontása nem megfelelő módon optimalizált. Nem csak a pixelekben megadott méretekre kell azonban odafigyelni, az úgynevezett DPI szám is fontos paramétert jelent.

A DPI az angol „Dots per Inch” kifejezés rövidítése, és az egy hüvelykre eső képpontok számát jelenti. Minél magasabb az adott anyag DPI száma, annál jobb minőségben válik nyomtathatóvá. A DPI-számot azonban már a tervezés kezdetekor érdemes meghatároznunk, ugyanis, ha az utólag kerül módosításra, jelentős, minőségromláshoz is vezethet. A legtöbb nyomda éppen ezért a leadott anyagok esetében megköveteli a minimum 300 DPI-s felbontást, mely már a nagyobb méretű kiadványok esetén is lehetővé teszi a szép és igényes munkavégzést.

Vágott méret és kifutó megadása

A vágott méret nyomtatásra leadott anyagunk végleges, kész méretét jelenti. Pontos megadása azért szükséges, mert a nyomdákban leadott anyag nyomása teljes ívekre történik. Ezeket a nyomdászok attól függően hajtogatják vagy vágják méretre, hogy milyen kiadványra van szükségünk. Így alakul ki az általunk megrendelt anyag végleges mérete, ezért fontos tehát minden esetben anyagleadás során a vágott méret meghatározása.

A kifutós méret az úgynevezett kifutóval megnövelt vágott méretet jelenti. Kifutóra azért van szükség, mert a vágás során előfordulhatnak apró, akár milliméternyi pontatlanságok, melyek a kifutózott méret nélkül meglátszanának a méretre vágott anyagon, így azonban gyakorlatilag észrevehetetlenné válnak.

Ügyelnünk kell továbbá a vágáshoz túl közel található grafikai elemekre is. Ha a tervezett anyag bizonyos részletei (pl. képek, vonalkód, stb.) túlzottan közel találhatók a vágójelhez, könnyedén előfordulhat, hogy egy minimális csúszásnak köszönhetően áldozatul esnek a vágás során, és hibásan lesznek rajta a készterméken.

A grafikai elemek esetén az ideális távolságot a vágójeltől a 3 és 5 milliméter közötti távolság jelenti.

Színterek megfelelő alkalmazása

Nyomdai munka előkészítése során a dokumentumot a négy színes nyomtatásnak megfelelően, CMYK módban szükséges leadni. Ez azért alapvető elvárás, mert monitorunk nem CMYK, hanem RGB színmódban működik, ezáltal sok esetben az, amit a képernyőn látunk, nem feltétlenül kivitelezhető a valóságban.

Ha grafikai anyagunkat RGB színmódban tervezzük, az a nyomdai munka során automatikusan átalakul CMYK-ba, ezáltal pedig a végeredmény a tervezett eredménytől eltérő lehet. Az ebből adódó problémákért a nyomdák sajnos nem tudnak felelősséget vállalni.

Megfelelő betűszín és betűméret

A túlzottan apró, vagy vékony vonalú betűk a nyomdai munka során felmerülő papírnyúlás következtében gyakran halványak vagy elmosódottak lehetnek a kész kiadványon. Főként abban az esetben van ez így, ha a 4 alapszín (CMYK) valamilyen keverékével kerülnek nyomtatásra. Az ilyen szöveges tartalmaknál a pontos és olvasható munka érdekében éppen ezért ajánlott kizárólag a fekete, vagy a négy direkt szín valamelyikének használata.

Abban, hogy a végtermék hibátlan minőségű legyen, a betűméret megfelelő megválasztása is segítségünkre lehet. Dokumentumainkban lehetőség szerint ne alkalmazzunk 6 Pt-nél kisebb méretű betűket, és ügyeljünk a minimális, 1 Pt-s vonalvastagság megtartására is.

Miért fontos a megfelelő anyagleadás?

A nyomdai anyag előírások szerint történő leadása nem csupán a minőségi végeredmény szempontjából fontos. Sokszor a tapasztaltabb grafikusok is követhetnek el apróbb hibákat, melyekre a nyomdászok készséggel hívják fel figyelmüket, és a kész dokumentum javítása után már indulhat is a nyomtatási folyamat. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy kis odafigyeléssel és precizitással rengeteg bosszúságot, főként pedig rengeteg időt spórolhatunk magunknak.

A hibásan leadott anyagok gyártási határideje ugyanis a javítási folyamat miatt jelentősen megnövekedhet, így könnyedén előfordulhat az is, hogy kiadványunk, meghívónk, vagy névjegykártyánk nem tud addigra elkészülni, mikorra valóban szükségünk lenne rá.

Éppen ezért minden esetben érdemes a nyomdába kerülő anyagokat leadás előtt többször is ellenőrizni, és megbizonyosodni arról, hogy a méretezéstől kezdve, a felbontáson át, egészen a legapróbb paraméterekig minden rendben van. Nem csak a nyomdászok munkáját fogjuk megkönnyíteni ezzel, de magunknak is rengeteg időt, energiát, és bizonyos esetekben akár pénzt is spórolhatunk egy kis odafigyeléssel.

Tetszik ez a cikk?

Adja meg a leggyakrabban olvasott e-mail-címét, és amint megjelenik egy új cikk az oldalon, máris elküldjük azt Önnek!

Többször dolgoztunk már az Ofszetnyomdával az elmúlt hónapokban. Nagyon meg voltunk elégedve gyors és rugalmas hozzá állásukkal is! Igényes kivitelezés! Köszönjük szépen! Graff Studio Kft.

Köszönjük szépen a gyorsaságot és a szép kivitelezést. Sárvári Georgina

Kérjen kuponkódot!

Kattintson a gombra, és kérje a kuponkódot, amivel már az első rendeléséből is kedvezményt kap.
Mintha már törzsvásárlónk lenne.

További olvasnivalók

Szabványos méretek

A nyomdai gyakorlatban a legtöbbször kétféle papírral találkozhatunk, attól függően, hogy milyen nyomógépen, milyen technológiával dolgozzuk fel: íves, és tekercses formában.

A legjellemzőbb szabványos papírméretek az A és B fősorozatba tartoznak.

Tovább olvasom »

Gyorsrendelés

…mert az idő pénz! Ezen az oldalon lehetősége van megrendelni a leggyakoribb, legegyszerűbb nyomdai kiadványokat. Olyan paraméterű kiadványok kerülnek ide,

Tovább olvasom »

Nyomdai ajánlatkérés a legegyszerűbben, leggyorsabban.

Kényelmesen és gyorsan.

Csak a legszükségesebb paraméterek bekérésével.

Ezek is érdekelhetik:

Kérje a személyes kuponját!